of 58952 LinkedIn

Overheidsdiensten in de cloud

Overheidsdiensten in de cloud. Noodzakelijk voor strategisch gedreven innovatie.
Deloitte Reageer

Noodzakelijk voor strategisch gedreven innovatie.

De overheid worstelt met de overstap naar clouddiensten. Een goede overstap focust niet alleen op datamigratie en dataveiligheid, maar legt de basis voor verdere innovatie in de toekomst.

Steeds meer software wordt alleen nog maar voor de ‘cloud’ gemaakt en staat niet meer fysiek geïnstalleerd op de harde schijf van de gebruiker. Volgens sommige schattingen is over twee jaar bijna de helft van alle software volledig cloud based [1]Ook overheidsorganisaties schakelen steeds meer over op clouddiensten, met wisselend succes. Uit een recent Amerikaans onderzoekt blijkt dat bijna veertig procent van de onderzochte overheden, na externe uitbesteding, de cloud-werkzaamheden toch maar weer in eigen beheer laat uitvoeren, vanwege zorgen over de veiligheid en de kosten[2]. Vijftig procent van de CIO’s vindt dat de cloud niet aan de verwachtingen voldoet, aldus een ander onderzoek, en zestien procent vindt zelfs dat de cloud nauwelijks of helemaal geen voordelen oplevert [3].

 

Toegang tot innovaties

Hoewel de cloud duidelijk uitdagingen met zich meebrengt, moeten overheden zich herbezinnen op de toegevoegde waarde van de cloud. Die zit namelijk niet zozeer in kostenbesparingen op de korte termijn, maar in een betere toegang tot toekomstige innovaties. Tools zoals kunstmatige intelligentie (AI), data-analyse en andere diensten worden in toenemende mate door cloudproviders geleverd. Veel overheden zijn teveel gefocust op de cloud als platform voor de migratie en toegankelijkheid van data, maar missen daardoor de ultieme doelen die je ermee kunt bereiken.
 

Vier bouwblokken voor een stevig fundament

Hoewel elke overheidsinstelling anders is, zijn er enkele generieke bouwstenen die CIO's kunnen helpen om vandaag actie te ondernemen en ervoor te zorgen dat de cloud van morgen ook echt waarde toevoegt:

  1. Definieer succes niet aan de hand van de IT-kosten, maar de missie van de organisatie. Toen de antiterreur-afdeling van de FBI zijn datacentra naar een cloudprovider verhuisde, werd het succes van die actie afgemeten aan de mate waarin de cloud agenten helpt om hun missie te realiseren. Deze verhuizing resulteerde in een afname van 98 procent van handmatig werk, omdat kerntaken zoals informatie delen, gegevens invoeren en de beveiliging van informatie veel makkelijker werden[4]. Ook kan zo’n paradigmaverschuiving ervoor zorgen dat gebruikers nieuwe, onverwachte voordelen van de cloud ontdekken.
  2. Pas de organisatie aan op de nieuwe realiteit. De cloud is een krachtig instrument dat organisaties snelheid, schaalbaarheid, flexibiliteit en een groeiend aanbod van diensten biedt. Maar traditionele overheden, inclusief hun IT organisaties, zijn niet altijd goed georganiseerd of geëquipeerd om die voordelen te benutten. Als je alleen maar data migreert en nieuwe programma’s kiest, maar niet de werkmethodes aanpast, dan missen organisaties het potentieel van de cloud. Het is belangrijk dat organisaties ook hun processen, beleid en benodigde vaardigheden kritisch tegen het licht houden. Tegenstrijdige belangen van IT-organisaties om zichzelf in stand te houden helpen vaak niet bij het maken van de beste keuzes.
  3. Maak gebruik van een innovatie-ecosysteem. Als je gebruik maakt van een commerciële cloud, dan krijg je ook toegang tot een ecosysteem van innovatiepartners waar veel innovatieve producten worden gebouwd, en waar je gebruik van kunt maken. Zelfs een product dat voor een totaal ander doel is gebouwd kan een perfecte match zijn om de eigen doelen mee te bereiken.
  4. Maak een cloud governance framework dat innovatie stimuleert. Zo’n framework is een kader voor acquisities, veiligheid, data en interoperabiliteit, zonder de keuzevrijheid te beperken. Denk aan de app store op je telefoon: een regelgebaseerd platform dat ontwikkelaars in staat stelt om nieuwe apps te maken en dat gebruikers toegang biedt tot deze apps. Een framework bepaalt alleen de regels van de samenwerking, niet de details van de inhoud. Zulke ogenschijnlijk onbelangrijke regels zijn juist cruciaal, want de kracht van het ecosysteem is uiteindelijk afhankelijk van de governance. In het rapport is dit visueel terug te vinden.
     

Zonnige toekomst voor cloud in de overheid

Wereldwijd stappen steeds meer overheden over op de cloud, om beter data te delen, voor meer efficiëntie en een hogere effectiviteit. Met de juiste bouwblokken kan de Nederlandse overheid met de cloud en de bestaande-ecosysteemoplossingen de strategische keuzes sneller en beter tot realisatie brengen. Ook kan de cloud helpen met het vlot op- en afschalen. De cloud helpt om tot nieuwe inzichten komen door gebruik te maken van goed toegankelijke data van andere organisaties, uiteraard met inachtneming van de AVG.

 

Download hier het volledige rapport 


[1]  Tom Krazit, “Plenty of growth in store for cloud computing, according to Gartner, will hit $186B in 2018,” GeekWire, April 12, 2018.

[2] Datalink and IDG Research Services, “Data centers in flux: The IT optimization challenge,” 2016.

[3] Trustmarque, “The CIO in 2017: Highlighting operational and financial barriers to cloud,” accessed March 8, 2019.

[4] Office of the Director of National Intelligence, “Law enforcement information sharing,” accessed March 8, 2019; Billy Mitchell, “The FBI is looking to the cloud to stop the next terrorist attack,” FedScoop, November 18, 2018.


Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingDeloitte 
Wilhelminakade 1 
3072 AP, Rotterdam
Tel.nr. 088 288 2888
www.deloitte.nl/publiekesector 
rdubbeldeman@deloitte.nl

Meer nieuws

Opleidingen

       Verdieping BBV