of 59318 LinkedIn

Hoe datagericht zit u aan het stuur?

Hoe datagericht zit u aan het stuur? De uitdagingen waarvoor gemeenten nu staan zijn zo veelomvattend dat ze niet meer met bestaande middelen gerealiseerd kunnen worden
Deloitte Reageer

Informatie Gestuurd Werken op het VNG Congres

De uitdagingen waarvoor gemeenten nu staan zijn zo veelomvattend dat ze niet meer met bestaande middelen gerealiseerd kunnen worden. Het juiste gebruik van beschikbare data kan uitkomst bieden. Op het VNG congres presenteren Deloitte, SAS en CGI diverse casussen.

Onderzoek onder 1200 overheidsorganisaties in 70 landen bevestigt het: 96% van deze organisaties ziet dat digitale trends impact hebben op hun organisatie. De verwachtingen van burgers, politiek en maatschappelijke partners zijn hoog; de financiële vraagstukken complex. Dit vraagt om een innovatieve aanpak en nieuwe vormen van sturing. De inzet van data en analytics is onvermijdelijk en opent nieuwe mogelijkheden naar een slimmere en efficiëntere manier van werken, om zo een data-gedreven gemeente te worden.

 

U heeft het vast al eens eerder gehoord: wie gebruik maakt van de voordelen van de digitale transformatie is beter in staat beslissingen te nemen. Onze huidige informatiesystemen kunnen immers permanent data op allerlei niveaus verzamelen. Deze (real-time) data is goud waard: er ontstaan oneindige mogelijkheden om nieuwe én betere inzichten te verkrijgen. Gemeenten en andere overheden kunnen hiervan de vruchten plukken. Met de juiste analytische informatie kunnen zij:

 

  • effectiever en sneller handelen en anticiperen op toekomstige ontwikkelingen;
  • kosten beter inzichtelijk maken en zelfs reduceren; 
  • direct reageren op signalen van interne én externe klanten.

 

De overtreffende trap: inbedding in het beleid en dagelijkse besluitvorming

Voordelen te over dus. Maar er is nog een overtreffende trap te bestijgen om écht een data- gedreven gemeente te worden. Want het gaat het niet alleen om data en een goede analyse ervan. Het gaat ook om het inbedden van beiden in de dagelijkse besluitvorming. Om het stellen van de juiste vragen. Om precies die data en inzichten eruit te pikken die van strategische belang zijn en daar vervolgens een logische vervolgactie aan te koppelen. Waar een ‘traditionele organisatie’ zich nog moet afvragen wat er gebeurd is, kan een data-gedreven organisatie al een stap verder denken: waarom en hoe is iets gebeurd? De data om die vraag te beantwoorden zijn immers al ontsloten. En waar een ‘traditionele organisatie’ zich afvraagt wat er gaat gebeuren in de toekomst, gebruikt een data-gedreven organisatie simulaties op basis van data om zo voor- en nadelen van bepaalde beslissingen te kunnen afwegen. Hiermee zijn deze organisaties beter in staat om beleidsontwikkelingen te sturen en te anticiperen op beleidseffecten, ook op casussen als (jeugd)zorg, eenzaamheid en werkloosheid.


Dynamische dashboards en andere oplossingen

Op dit moment bestaan voldoende technische en organisatorische succesverhalen om ook als gemeente of andere overheidsorganisatie snel resultaten te boeken via het toepassen van data. Het adagium hier is: denk groot, begin klein. Deloitte, SAS en CGI bieden Nederlandse gemeenten state-of-the art oplossingen voor data-gedreven (samen)werken binnen én buiten de gemeentelijke kaders. De drie partners hebben met grote en kleine(re) organisaties ervaringen opgedaan met informatie-gestuurd en data-gedreven (samen)werken. Bijvoorbeeld met de gemeente Rotterdam, het Rotterdams Havenbedrijf en de gemeente Heusden. Ook uw organisatie kan nu profiteren van de synergie van dit drietal. Deloitte is wereldwijd leider op het gebied van transformaties naar Informatie Gericht Werken (IGW) en helpt gemeenten aan de hand van haar beproefde raamwerk voor IGW met de wijze waarop dit vormgegeven kan worden. SAS heeft een dynamisch dashboard ontwikkeld dat u het benodigde inzicht én controle geeft. IT-dienstverlener CGI ten slotte ondersteunt u met business consulting, systeem integratie en managed services met wereldwijd duizenden experts op het gebied van Data & Advanced Analytics, privacy en security.

 

Meer weten?

Bezoek dan breakout sessie 7 of stand 150 tijdens het VNG Congres in Maastricht.

U kunt zich via deze link registreren.

 

Contact

Laudy Konings, Director
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingDeloitte 
Wilhelminakade 1 
3072 AP, Rotterdam
Tel.nr. 088 288 2888
www.deloitte.nl/publiekesector 
rdubbeldeman@deloitte.nl

Meer nieuws

Opleidingen