of 59250 LinkedIn

Gemeente Smallingerland en Deloitte werken samen aan generatiemanagement

3 reacties

Wat begon als innovatief idee is een half jaar later al breed uitgerold binnen de gemeente Smallingerland. Werken aan de verbinding tussen “jong” en “oud” staat hierbij centraal. Laudy Konings en Marly Kiewik van Deloitte Consulting werken samen met Martin Schomper en Els Welsink van de gemeente Smallingerland aan een uniek traject rond generatiemanagement.

Vergrijzing

Vergrijzing vormt een belangrijke uitdaging binnen vele gemeenten en andere publieke organisaties. Binnen de gemeente Smallingerland bedraagt de gemiddelde leeftijd op dit moment 46 jaar. Mede door de stijging van de pensioenleeftijd en de afschaffing van de pre-pensioenregeling zal de verhouding tussen de verschillende generaties verder uit balans worden gebracht. Waar diverse gemeenten blijven worstelen met het vergrijzingsthema weet de gemeente Smallingerland echter tot actie over te gaan.

 

United Generations

Afgelopen voorjaar is samen met Deloitte het programma United Generations uitgedacht. Aan de hand van inspirerende workshops, een werkdiner, een praktijkopdracht en de slotbijeenkomst krijgen  medewerkers de kans om hun eigen horizon én die van de ander te verbreden. Goed voor hun netwerk en een leerzame ervaring waar men in het vervolg van hun carrière (binnen of buiten Smallingerland) veel aan heeft.

 

Deelnemers uit alle geledingen van de organisatie

Binnen de gemeente worden met het programma twee specifieke generaties aangesproken: screenagers (medewerkers jonger dan 30 jaar) en babyboomers (medewerkers ouder dan 57 jaar). Bij de start van het programma is een wervingscampagne uitgezet onder de jonge generatie van de gemeente Smallingerland. Binnen een mum van tijd meldden zich 11 screenagers van verschillende afdelingen. Na de eerste workshop waarin met elkaar is gediscussieerd ‘wat babyboomers en screenagers drijft en wat zij voor elkaar kunnen betekenen’ ging de jongere generatie binnen de gemeente op zoek naar een buddy uit de babyboom generatie om daarmee een koppel te vormen.

 

Gezamenlijke opdracht

De koppels zijn inmiddels bezig om samen een praktijkopdracht uit te voeren. Elk koppel werkt aan een ander project, variërend van het op foto en film vastleggen hoe het werkende leven van een screenager of babyboomer eruit ziet tot het volgen van een meeloopstage bij elkaar op de afdeling. Ook zijn het leren netwerken vanuit andermans perspectief (fysiek of via social media) en het onderzoeken van de in- en uitstroom onderwerpen die door koppels zijn opgebouwd.

 

Uitwisselen ervaringen

In het najaar zullen de uitkomsten van de opdrachten door de deelnemers aan elkaar en aan de overige collega’s worden gepresenteerd. Bij de terugkoppeling staat uiteraard niet alleen het resultaat centraal, maar zal ook blijken of de verschillende generaties echt iets voor elkaar hebben betekend. Zoals Martin Schomper terecht stelt: ‘Als collega’s weten wat ze aan elkaar hebben, worden alle individuele talenten optimaal benut. Daar wordt uiteindelijk de hele organisatie beter van.’

 

Informatie

Laudy Konings: 06 11 003 917

Marly Kiewik:  06 83 555 066

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reageer op dit artikel

Door joss (adviseur) op
Wat een geweldig en creatief plan. Ben benieuwd naar de evaluatie en het resultaat. Een goed voorbeeld doet goed volgen. Wanneer volgen andere instellingen en gemeenten?
Door Bertus (Stoplicht) op
Dus niet de vergrijzing (dure werknemers en toekomstige vacatures) is het probleem maar de verbinding tussen de generaties. Als we elkaar begrijpen d.m.v. leuke spelletjes is alles opgelost.
Door Gerard (waarnemer te velde) op
Niks meer omhanden dus in Smallingerland.

Dan maar spelletjes spelen met elkaar ("generatiemanagement breed uitrollen" ja ja, daar kun je mee thuiskomen)