of 62812 LinkedIn

Mondkapjesplicht valt onder het instructierecht

Mondkapjesplicht valt onder het instructierecht. Werkgever mag werknemer verplichten om mondkapje te dragen
Capra Advocaten Reageer

Een werkgever mag een werknemer verplichten om tijdens het werk een mondkapje te dragen. Dat heeft de kantonrechter Utrecht op 13 januari 2021 bepaald (ECLI:NL:RBMNE:2021:51).

Een bezorger van een banketbakkerij die weigerde om binnen een mondkapje te dragen, is terecht op non-actief gesteld. De betaling van het loon mocht door zijn werkgever worden opgeschort.

 

Volgens de kantonrechter is er sprake van instructierecht (art. 7:660 BW). Een instructie moet een legitiem doel dienen. In dit geval waren dat er twee. Ten eerste moet de werkgever zorgen voor een gezonde en veilige werkomgeving. Ten tweede heeft de werkgever het bedrijfsbelang te beschermen, omdat er sprake is van een loondoorbetalingsverplichting ten aanzien van werknemers die als gevolg van een mogelijke coronabesmetting niet kunnen werken. De kantonrechter heeft geoordeeld dat een mondkapje, ondanks dat over de effectiviteit daarvan kan worden getwist, een maatschappelijk aanvaard middel is en dus geschikt om de doelen te bereiken.

 

Volgens de kantonrechter hoefde de bezorger niet uitgezonderd te worden van de mondkapjesplicht. Er wordt namelijk maar zeer beperkt inbreuk gemaakt op zijn persoonlijke levenssfeer, temeer omdat de bezorger 80 tot 90% van zijn werktijd alleen in de transportbus zit en het mondkapje dan niet hoeft te dragen. Voorts is geen sprake van een medische of psychologische belemmering om het mondkapje te dragen.

 

Kortom, de werkgever mocht in redelijkheid eenzijdig de instructie aan de bezorger geven om een mondkapje te dragen en de bezorger is gehouden om deze instructie op te volgen. Omdat de bezorger dat niet deed, mocht de werkgever hem op non-actief stellen en de loonbetaling opschorten.


Heeft u vragen?

Heeft vragen of komen bij u andere vragen op, dan kunt u altijd contact met een van advocaten van Capra Advocaten opnemen.

 

Luc Janssen

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding


Vestiging Den Haag

Laan Copes van Cattenburch 56, 2585 GC Den Haag

T 070-364 81 02; F 070-361 78 47

denhaag@capra.nl


Vestiging ´s-Hertogenbosch

Bastion Vught 1, 5211 CZ ’s-Hertogenbosch
T 073-613 13 45; F 073-614 82 16

s-hertogenbosch@capra.nl


Vestiging Zwolle

Terborchstraat 12, 8011 GG Zwolle

T 038-423 54 14; F 038-423 47 84

zwolle@capra.n


Vestiging Maastricht
Spoorweglaan 7, 6221 BS Maastricht

T 043-760 06 00; F 043-760 06 09

maastricht@capra.nl


www.capra.nl

Actualiteiten (publiek) arbeidsrecht

Stand van zaken na de Wnra (ook online) 

In één middag op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en de actuele jurisprudentie


Lees meer

Cursus Privacy op de werkvloer (online cursus)

De AVG concreet gemaakt voor de omgang met persoonsgegevens van personeel.

 

Lees meer

Eerste Hulp bij Arbeidsrecht

De Eerste Hulp bij Arbeidsrecht is de speciale helpdesk van Capra Advocaten. U kunt contact opnemen met de helpdesk als u een korte arbeidsrechtelijke vraag heeft of uw eigen oplossing voor een bepaalde kwestie wilt bespreken. U kunt uw ideeën toetsen of even kort sparren met één van onze deskundigen. De EHBA is iedere werkdag bereikbaar. U kunt hiervoor contact opnemen met uw vaste contactpersoon of met een andere medewerker van Capra Advocaten.

 

Lees meer

Cursus Ziekteverzuim van A tot Z (ook online)

Alles wat de werkgever zou moeten weten over ziekteverzuim, re-integratie, WIA, Zw en eigenrisicodragerschap.

 

Meer informatie en/of aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief Capra Concreet

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, interessante jurisprudentie en wetswijzigingen op het gebied van arbeidsverhoudingen binnen de overheid.

 

Meld u aan

Bekijk de agenda voor onze activiteiten

Capra Advocaten organiseert regelmatig activiteiten voor relaties en andere belangstellenden. Tijdens deze kennisbijeenkomsten gaan we in op actuele onderwerpen.


Bekijk onze agenda voor een bijeenkomst bij u in de buurt.

De Capra Academie

De Capra Academie biedt cursussen aan voor juristen, personeelsadviseurs en HRM-medewerkers. Onze cursussen sluiten goed aan bij uw dagelijkse praktijk en worden gegeven door ervaren advocaten van Capra. De Capra Academie is een CRKBO-geregistreerde instelling. Daarmee voldoet de Capra Academie aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. U bent hierdoor verzekerd van een uitstekende opleiding en heeft als voordeel dat u geen btw betaalt over de opleidingskosten.

 

www.capra-academie.nl

Meer nieuws