of 63000 LinkedIn

Integriteit: het belang van het gesprek daarover

Integriteit: het belang van het gesprek daarover. Bewustwording en borging
Capra Advocaten Reageer

In het bijzonder in de zorg.

Het belang van integriteit in de zorg is duidelijk. In de zorg wordt immers gewerkt met publieke middelen, die verantwoord besteed moeten worden. Dit betekent ook dat er bijzondere eisen gesteld worden aan de medewerkers van zorgorganisaties. Daarnaast speelt nog een ander belang: de kwetsbare positie van patiënten. Daarom is juist in de zorg het aspect privacy zo belangrijk. Ook dit raakt de integriteit van medewerkers. Zij moeten zorgvuldig omgaan met persoonlijke gegevens, en deze dus zeker niet lekken.

In een zorgorganisatie kunnen veel acties ondernomen worden om een integriteitsaantasting zoals een datalek te voorkomen. Zo kunnen er diverse richtlijnen worden opgesteld en kunnen er veiligheidssystemen worden ingebouwd. Dit werd begin dit jaar nog eens temeer duidelijk, toen er sprake bleek van een datalek bij een zorgorganisatie. Het belang van technische/ICT-aanpassingen om herhaling te voorkomen en te voldoen aan de privacyregels, is evident. Minister De Jonge wijst hier ook op in zijn uitgebreide brief aan de Tweede Kamer van 2 februari 2021.

 

Daarnaast is het goed om over integriteitsissues met medewerkers in gesprek te gaan (en te blijven). Dat kan uitgebreid, maar een kort gesprek kan al een zeer goed begin zijn. Dit laatste kan bijvoorbeeld door in een regulier werkoverleg bepaalde issues aan te stippen en daarvoor aandacht te vragen. Mensen worden zich dan veel meer bewust van wat ze wel en niet kunnen doen. Het geeft daarmee ook aan wat de grenzen zijn in een organisatie. Zet de belangrijke onderwerpen dus op de agenda.

 

Nu vraagt u zich misschien af: was een dergelijk gesprek ook nodig geweest in een kwestie zoals de recente datalek affaire? Het was toch duidelijk dat zoiets absoluut niet mag? Ja, dat is zo, maar toch kan ook dan een gesprek zinvol zijn. Voorkomen is immers beter dan genezen. Een dergelijke affaire zorgt namelijk voor veel onrust. Bovendien blijkt vaak pas in een juridische procedure over een ontslag of als er een klacht is ingediend bij de Autoriteit Persoonsgegevens, dat de grenzen toch weer niet zo duidelijk waren zoals gedacht. Het is dan maar beter dat deze vooraf zeer helder zijn besproken.

 

Integriteit verdient dus continu de aandacht, ook in gesprekken met de medewerkers. Voor meer informatie over de bewustwording en borging van integriteit kunt u ook terecht op de website van Integriteit.nl.


Mark van de Laar
Praktijkgroep Zorg

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding


Vestiging Den Haag

Laan Copes van Cattenburch 56, 2585 GC Den Haag

T 070-364 81 02; F 070-361 78 47

denhaag@capra.nl


Vestiging ´s-Hertogenbosch

Bastion Vught 1, 5211 CZ ’s-Hertogenbosch
T 073-613 13 45; F 073-614 82 16

s-hertogenbosch@capra.nl


Vestiging Zwolle

Terborchstraat 12, 8011 GG Zwolle

T 038-423 54 14; F 038-423 47 84

zwolle@capra.n


Vestiging Maastricht
Spoorweglaan 7, 6221 BS Maastricht

T 043-760 06 00; F 043-760 06 09

maastricht@capra.nl


www.capra.nl

Actualiteiten (publiek) arbeidsrecht

Stand van zaken na de Wnra (ook online) 

In één middag op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en de actuele jurisprudentie


Lees meer

Cursus Privacy op de werkvloer (online cursus)

De AVG concreet gemaakt voor de omgang met persoonsgegevens van personeel.

 

Lees meer

Eerste Hulp bij Arbeidsrecht

De Eerste Hulp bij Arbeidsrecht is de speciale helpdesk van Capra Advocaten. U kunt contact opnemen met de helpdesk als u een korte arbeidsrechtelijke vraag heeft of uw eigen oplossing voor een bepaalde kwestie wilt bespreken. U kunt uw ideeën toetsen of even kort sparren met één van onze deskundigen. De EHBA is iedere werkdag bereikbaar. U kunt hiervoor contact opnemen met uw vaste contactpersoon of met een andere medewerker van Capra Advocaten.

 

Lees meer

Cursus Ziekteverzuim van A tot Z (ook online)

Alles wat de werkgever zou moeten weten over ziekteverzuim, re-integratie, WIA, Zw en eigenrisicodragerschap.

 

Meer informatie en/of aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief Capra Concreet

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, interessante jurisprudentie en wetswijzigingen op het gebied van arbeidsverhoudingen binnen de overheid.

 

Meld u aan

Bekijk de agenda voor onze activiteiten

Capra Advocaten organiseert regelmatig activiteiten voor relaties en andere belangstellenden. Tijdens deze kennisbijeenkomsten gaan we in op actuele onderwerpen.


Bekijk onze agenda voor een bijeenkomst bij u in de buurt.

De Capra Academie

De Capra Academie biedt cursussen aan voor juristen, personeelsadviseurs en HRM-medewerkers. Onze cursussen sluiten goed aan bij uw dagelijkse praktijk en worden gegeven door ervaren advocaten van Capra. De Capra Academie is een CRKBO-geregistreerde instelling. Daarmee voldoet de Capra Academie aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. U bent hierdoor verzekerd van een uitstekende opleiding en heeft als voordeel dat u geen btw betaalt over de opleidingskosten.

 

www.capra-academie.nl

Meer nieuws