of 62812 LinkedIn

Een handdruk anno 2020: ontslag op staande voet?

Een handdruk anno 2020: ontslag op staande voet? Hoe oordeelt de kantonrechter?
Capra Advocaten Reageer

Waar tot maart 2020 het geven van een handdruk als begroeting misschien wel als (ongeschreven) regel werd gezien, daar is dat sinds de coronacrisis de uitzondering geworden. Een medewerker van de KwikFit ondervond deze wijziging op een wel heel harde manier: KwikFit besloot de medewerker op staande voet te ontslaan.

In de hoop de (verdere) verspreiding van het coronavirus zo veel als mogelijk in te dammen, heeft de overheid sinds maart 2020 een aantal regels opgesteld. Denk aan de 1,5 meter afstand houden van elkaar, het verplichte mondkapje in het OV, het zo veel als mogelijk thuiswerken en het ‘thuisblijven als je klachten hebt’. Iedereen kent deze regels wel in hoofdlijnen.

 

De casus

Op maandag 11 mei 2020 had een HR-adviseur van de KwikFit voor het eerste sinds maart 2020 weer een ‘fysiek’ locatiebezoek. Terwijl de HR-adviseur bij de receptie stond te wachten, kwam een medewerker (supervisor) naar hem toe. De medewerker deed zijn rechterhandschoen uit en wilde de HR-adviseur een hand geven. Toen de HR-adviseur zich afwendde, pakte de supervisor met beide armen de schouders van de HR-adviseur en heeft de HR-adviseur “ondanks pogingen daartoe” een omhelzing door de supervisor niet kunnen voorkomen. Even later stak de supervisor zijn linkerarm nog uit richting de HR-adviseur en is hij vlakbij hem gaan staan.


Ontslag op staande voet: de arbeidsrechtelijke doodstraf

Laat ik vooropstellen: een omhelzing geven aan iemand die dat niet wenst, is kwalijk. Dat was ‘pre-corona’ niet anders. De KwikFit kwalificeerde de ongewenste omhelzing in de ontslagbrief als het ‘u en uw collega blootstellen aan ernstig gevaar’, ‘bedreiging’ en zelfs een ‘poging tot (zware) mishandeling’. De supervisor zou, volgens de KwikFit, na de omhelzing hebben gezegd: “Ik heb corona en nu heb ik jou besmet”.

Onder juristen staat het ontslag op staande voet ook wel bekend als de ‘arbeidsrechtelijke doodstraf’: de medewerker verliest zijn baan, krijgt geen transitievergoeding en ook geen werkloosheidsuitkering. In een eventuele procedure kijkt de rechter daarom nóg kritischer naar de geldigheid van het ontslag.

Zegt u het maar: zou de rechter het eens zijn met het ontslag op staande voet?


Oordeel kantonrechter

Het goede antwoord op deze vraag luidt ontkennend. De rechter is van oordeel dat de supervisor ‘buitengewoon onhandig en onverstandig’ heeft gehandeld – zeker nu het voor de supervisor duidelijk moet zijn geweest dat de HR-adviseur niet gediend was van de knuffel en dat hij met de knuffel bovendien de coronaregels overtrad. Het, al dan niet verzonnen, enthousiasme van de supervisor – omdat hij de HR-medewerker al een lange tijd niet gezien had – doet daar niets aan af.

Uit bewakingsbeelden blijkt volgens de rechter echter dat collega’s van de supervisor zich ook niet aan de 1,5 meterregel houden tijdens hun werkzaamheden. Bovendien is volgens de rechter op de beelden te zien dat er na de omhelzing een ‘lacherige sfeer’ ontstaat bij de andere aanwezigen en is niet bewezen dat de supervisor gezegd zou hebben dat hij besmet was met het coronavirus; dat was hij ook niet, zo bleek uit een coronatest (en de HR-adviseur overigens ook niet). De rechter acht verder onder meer van belang dat de supervisor niets kwaads in de zin leek te hebben en dat hij al zeer lang werkzaam was bij de KwikFit (lees: bijna 34 jaar) en komt uiteindelijk tot het oordeel dat het ontslag op staande voet niet geldig is.


Einde dienstverband

Betekent dit dat de supervisor weer ‘gewoon’ verder kan werken? Nee, dat niet. De KwikFit had de rechter namelijk ook nog verzocht om de arbeidsovereenkomst op een andere grond te beëindigen – voor het geval het ontslag op staande voet niet geldig zou zijn. Gezien verschillende eerdere waarschuwingen die de supervisor had gehad (onder meer voor het na werktijd alcohol drinken in het bedrijfspand) was volgens de rechter duidelijk dat (in de loop der tijd) een ernstig verstoorde arbeidsverhouding was ontstaan tussen de KwikFit en de medewerker. De arbeidsovereenkomst wordt daarom wel beëindigd, maar de medewerker krijgt dus niet de arbeidsrechtelijke doodstraf.

Zowel voor werkgevers als voor werknemers is het goed om zo’n uitspraak als hierboven in het achterhoofd te houden. Een werkgever is verplicht een gezond en veilig werkklimaat aan de medewerkers te bieden en mag overtreding van de coronaregels sanctioneren. Staar je echter niet blind op de overtreding, maar kijk ook naar de context. Van een medewerker mag verwacht worden dat hij/zij zich aan de gestelde regels houdt: misschien niet eens zozeer voor hem-/haarzelf, maar wel voor de collega’s.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding


Vestiging Den Haag

Laan Copes van Cattenburch 56, 2585 GC Den Haag

T 070-364 81 02; F 070-361 78 47

denhaag@capra.nl


Vestiging ´s-Hertogenbosch

Bastion Vught 1, 5211 CZ ’s-Hertogenbosch
T 073-613 13 45; F 073-614 82 16

s-hertogenbosch@capra.nl


Vestiging Zwolle

Terborchstraat 12, 8011 GG Zwolle

T 038-423 54 14; F 038-423 47 84

zwolle@capra.n


Vestiging Maastricht
Spoorweglaan 7, 6221 BS Maastricht

T 043-760 06 00; F 043-760 06 09

maastricht@capra.nl


www.capra.nl

Actualiteiten (publiek) arbeidsrecht

Stand van zaken na de Wnra (ook online) 

In één middag op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en de actuele jurisprudentie


Lees meer

Cursus Privacy op de werkvloer (online cursus)

De AVG concreet gemaakt voor de omgang met persoonsgegevens van personeel.

 

Lees meer

Eerste Hulp bij Arbeidsrecht

De Eerste Hulp bij Arbeidsrecht is de speciale helpdesk van Capra Advocaten. U kunt contact opnemen met de helpdesk als u een korte arbeidsrechtelijke vraag heeft of uw eigen oplossing voor een bepaalde kwestie wilt bespreken. U kunt uw ideeën toetsen of even kort sparren met één van onze deskundigen. De EHBA is iedere werkdag bereikbaar. U kunt hiervoor contact opnemen met uw vaste contactpersoon of met een andere medewerker van Capra Advocaten.

 

Lees meer

Cursus Ziekteverzuim van A tot Z (ook online)

Alles wat de werkgever zou moeten weten over ziekteverzuim, re-integratie, WIA, Zw en eigenrisicodragerschap.

 

Meer informatie en/of aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief Capra Concreet

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, interessante jurisprudentie en wetswijzigingen op het gebied van arbeidsverhoudingen binnen de overheid.

 

Meld u aan

Bekijk de agenda voor onze activiteiten

Capra Advocaten organiseert regelmatig activiteiten voor relaties en andere belangstellenden. Tijdens deze kennisbijeenkomsten gaan we in op actuele onderwerpen.


Bekijk onze agenda voor een bijeenkomst bij u in de buurt.

De Capra Academie

De Capra Academie biedt cursussen aan voor juristen, personeelsadviseurs en HRM-medewerkers. Onze cursussen sluiten goed aan bij uw dagelijkse praktijk en worden gegeven door ervaren advocaten van Capra. De Capra Academie is een CRKBO-geregistreerde instelling. Daarmee voldoet de Capra Academie aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. U bent hierdoor verzekerd van een uitstekende opleiding en heeft als voordeel dat u geen btw betaalt over de opleidingskosten.

 

www.capra-academie.nl

Meer nieuws