of 64204 LinkedIn

Datalekken

Wanneer is er sprake van een datalek en wat wordt er dan verwacht van de verwerkingsverantwoordelijke
Capra Advocaten Reageer

Een korte terugblik op de online Privacy Pauze van 30 maart 2021.

Regelmatig organiseert de Expertgroep Privacy/AVG & Wob online Privacy Pauzes over actuele onderwerpen. Op 30 maart 2021 kwam bijvoorbeeld het onderwerp datalekken aan bod. In dit artikel een korte terugblik op de inhoud. Eventuele relevante links worden live tijdens de privacy pauzes gedeeld.

Allereerst is er stilgestaan bij de vraag wanneer er sprake is van een datalek en wat er dan verwacht wordt van de verwerkingsverantwoordelijke. In dat kader is ook van belang wanneer er een meldingsplicht geldt voor een datalek. Daarbij spelen onder meer de huidige Europese richtsnoeren een rol. Er is ook ingegaan op de komende Europese richtsnoeren die hier een aanvulling op zijn. Deze komende richtsnoeren geven nog wat meer voorbeelden van datalekken en gaan onder meer in op datalekken die veroorzaakt worden door ransomware, of (oud)werknemers. Er is vanuit de privacypraktijk lezenswaardige feedback gegeven op deze komende richtsnoeren. Verder is de informatie van de Autoriteit Persoonsgegevens van belang, waarover ook is gesproken. Hierbij is tevens de rapportage datalekken 2020 aan bod gekomen. Er zijn in 2020 bijna 24.000 datalekken gemeld.

 

Enkele praktijkvoorbeelden en uitspraken die zijn besproken:

 

  • Een gemeente die recent volgens de rechtbank een schadevergoeding heeft moeten betalen aan een betrokkene vanwege een datalek (ECLI:NL:RBNNE:2021:106).
  • Een boete van de Autoriteit Persoonsgegevens voor het OLVG ziekenhuis vanwege o.m. onvoldoende beveiliging van de patiëntendossiers (zie artikel AP).
  • De boete opgelegd door de AP aan het Hagaziekenhuis. Het HagaZiekenhuis had ook een boete opgelegd gekregen vanwege o.m. onvoldoende beveiliging van patiëntendossiers. De rechter heeft inmiddels de opgelegde boete gematigd. Hierover heeft Capra Advocaten vorige week ook al getweet (twitter.com/capraadvocaten). In de nieuwsbrief Zorg verschijnt er een artikel over de recente uitspraak inzake het HagaZiekenhuis.
  • Een zaak waarin een werkgever in een ontslagprocedure aan de werknemer een billijke vergoeding moest betalen van € 100.000. Dit, omdat de privacy onvoldoende in het oog was gehouden (ECLI:NL:GHARL:2021:1884), onder meer bij het doorzoeken van de mailbox. In de volgende Capra Concreet komt er een artikel over deze uitspraak. Dit artikel geeft ook een checklist voor de werkgever bij het verschaffen van de toegang,


Aankomende privacy pauzes

Wilt u meer weten over de aankomende online Privacy Pauzes, kijk dan voor de actuele data en onderwerpen. Heeft u vragen over datalekken? Neem dan contact op met Fatou Tevette.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding


Vestiging Den Haag

Laan Copes van Cattenburch 56, 2585 GC Den Haag

T 070-364 81 02; F 070-361 78 47

denhaag@capra.nl


Vestiging ´s-Hertogenbosch

Bastion Vught 1, 5211 CZ ’s-Hertogenbosch
T 073-613 13 45; F 073-614 82 16

s-hertogenbosch@capra.nl


Vestiging Zwolle

Terborchstraat 12, 8011 GG Zwolle

T 038-423 54 14; F 038-423 47 84

zwolle@capra.n


Vestiging Maastricht
Spoorweglaan 7, 6221 BS Maastricht

T 043-760 06 00; F 043-760 06 09

maastricht@capra.nl


www.capra.nl

Actualiteiten (publiek) arbeidsrecht

Stand van zaken na de Wnra (ook online) 

In één middag op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en de actuele jurisprudentie


Lees meer

Cursus Privacy op de werkvloer (online cursus)

De AVG concreet gemaakt voor de omgang met persoonsgegevens van personeel.

 

Lees meer

Eerste Hulp bij Arbeidsrecht

De Eerste Hulp bij Arbeidsrecht is de speciale helpdesk van Capra Advocaten. U kunt contact opnemen met de helpdesk als u een korte arbeidsrechtelijke vraag heeft of uw eigen oplossing voor een bepaalde kwestie wilt bespreken. U kunt uw ideeën toetsen of even kort sparren met één van onze deskundigen. De EHBA is iedere werkdag bereikbaar. U kunt hiervoor contact opnemen met uw vaste contactpersoon of met een andere medewerker van Capra Advocaten.

 

Lees meer

Cursus Ziekteverzuim van A tot Z (ook online)

Alles wat de werkgever zou moeten weten over ziekteverzuim, re-integratie, WIA, Zw en eigenrisicodragerschap.

 

Meer informatie en/of aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief Capra Concreet

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, interessante jurisprudentie en wetswijzigingen op het gebied van arbeidsverhoudingen binnen de overheid.

 

Meld u aan

Bekijk de agenda voor onze activiteiten

Capra Advocaten organiseert regelmatig activiteiten voor relaties en andere belangstellenden. Tijdens deze kennisbijeenkomsten gaan we in op actuele onderwerpen.


Bekijk onze agenda voor een bijeenkomst bij u in de buurt.

De Capra Academie

De Capra Academie biedt cursussen aan voor juristen, personeelsadviseurs en HRM-medewerkers. Onze cursussen sluiten goed aan bij uw dagelijkse praktijk en worden gegeven door ervaren advocaten van Capra. De Capra Academie is een CRKBO-geregistreerde instelling. Daarmee voldoet de Capra Academie aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. U bent hierdoor verzekerd van een uitstekende opleiding en heeft als voordeel dat u geen btw betaalt over de opleidingskosten.

 

www.capra-academie.nl

Meer nieuws