of 63606 LinkedIn

Besluit tot opschorting reiskostenvergoeding niet instemmingsplichtig

Besluit tot opschorting reiskostenvergoeding niet instemmingsplichtig.
Capra Advocaten Reageer

In haar uitspraak van 21 januari 2021, gepubliceerd op rechtspraak.nl op 25 mei 2021 (ECLI:NL:RBDHA:2021:5312), heeft de rechtbank Den Haag geoordeeld dat het besluit van de werkgever om de betaling van reiskostenvergoeding aan werknemers op te schorten voor de duur van de periode dat het personeel hoofdzakelijk vanuit huis werkt, niet instemmingsplichtig is.

In het arbeidsreglement van de betreffende ondernemer was een regeling opgenomen voor de vergoeding van reiskosten. Omdat het personeel vanwege de corona-pandemie voornamelijk thuis werkte werd de (vaste) reiskostenvergoeding voor het personeel vanaf mei 2020 opgeschort.

 

De ondernemingsraad stelde dat deze (tijdelijke) wijziging van het arbeidsreglement onder zijn instemmingsrecht ex artikel 27 Wet op de ondernemingsraden viel, waartegenover de ondernemer stelde dat de (tijdelijke) stopzetting van de reiskostenvergoeding geen wijziging van het Arbeidsreglement impliceerde en bovendien in lijn was met de praktijk bij langere afwezigheid, zoals arbeidsongeschiktheid, zwangerschapsverlof of langdurige vakantie.

 

De kantonrechter tunnelde de kwestie naar de vraag of een reiskostenregeling behoort tot één van de onderwerpen in artikel 27 Wor ten aanzien waarvan de ondernemingsraad instemmingsrecht heeft en kwam tot het oordeel dat zulks niet het geval is.

 

Dat het arbeidsreglement als geheel en een tijdelijke verlenging van de regeling eerder instemming of goedkeuring van de ondernemingsraad had gekregen, maakte dat niet anders. De kantonrechter zag niet dat er sprake was van een generieke afspraak tussen ondernemer en ondernemingsraad om de lijst van onderwerpen uit artikel 27 Wor uit te breiden. Het verzoek van de ondernemingsraad om de opschorting nietig te verklaren werd afgewezen.


Heeft u vragen?

Heeft u vragen over dit onderwerp, of wilt u een advies? Capra Advocaten helpt u graag verder op weg.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding


Vestiging Den Haag

Laan Copes van Cattenburch 56, 2585 GC Den Haag

T 070-364 81 02; F 070-361 78 47

denhaag@capra.nl


Vestiging ´s-Hertogenbosch

Bastion Vught 1, 5211 CZ ’s-Hertogenbosch
T 073-613 13 45; F 073-614 82 16

s-hertogenbosch@capra.nl


Vestiging Zwolle

Terborchstraat 12, 8011 GG Zwolle

T 038-423 54 14; F 038-423 47 84

zwolle@capra.n


Vestiging Maastricht
Spoorweglaan 7, 6221 BS Maastricht

T 043-760 06 00; F 043-760 06 09

maastricht@capra.nl


www.capra.nl

Actualiteiten (publiek) arbeidsrecht

Stand van zaken na de Wnra (ook online) 

In één middag op de hoogte van de laatste wet- en regelgeving en de actuele jurisprudentie


Lees meer

Cursus Privacy op de werkvloer (online cursus)

De AVG concreet gemaakt voor de omgang met persoonsgegevens van personeel.

 

Lees meer

Eerste Hulp bij Arbeidsrecht

De Eerste Hulp bij Arbeidsrecht is de speciale helpdesk van Capra Advocaten. U kunt contact opnemen met de helpdesk als u een korte arbeidsrechtelijke vraag heeft of uw eigen oplossing voor een bepaalde kwestie wilt bespreken. U kunt uw ideeën toetsen of even kort sparren met één van onze deskundigen. De EHBA is iedere werkdag bereikbaar. U kunt hiervoor contact opnemen met uw vaste contactpersoon of met een andere medewerker van Capra Advocaten.

 

Lees meer

Cursus Ziekteverzuim van A tot Z (ook online)

Alles wat de werkgever zou moeten weten over ziekteverzuim, re-integratie, WIA, Zw en eigenrisicodragerschap.

 

Meer informatie en/of aanmelden

Abonneer u op onze nieuwsbrief Capra Concreet

Blijf op de hoogte van ontwikkelingen, interessante jurisprudentie en wetswijzigingen op het gebied van arbeidsverhoudingen binnen de overheid.

 

Meld u aan

Bekijk de agenda voor onze activiteiten

Capra Advocaten organiseert regelmatig activiteiten voor relaties en andere belangstellenden. Tijdens deze kennisbijeenkomsten gaan we in op actuele onderwerpen.


Bekijk onze agenda voor een bijeenkomst bij u in de buurt.

De Capra Academie

De Capra Academie biedt cursussen aan voor juristen, personeelsadviseurs en HRM-medewerkers. Onze cursussen sluiten goed aan bij uw dagelijkse praktijk en worden gegeven door ervaren advocaten van Capra. De Capra Academie is een CRKBO-geregistreerde instelling. Daarmee voldoet de Capra Academie aan de Kwaliteitscode voor Opleidingsinstellingen voor Kort Beroepsonderwijs. U bent hierdoor verzekerd van een uitstekende opleiding en heeft als voordeel dat u geen btw betaalt over de opleidingskosten.

 

www.capra-academie.nl

Meer nieuws