of 63946 LinkedIn

Nieuwe uitkomsten herverdeling Gemeentefonds

Nieuwe uitkomsten herverdeling Gemeentefonds. Bijvijlen van scherpe kanten
BMC 1 reactie

Bijvijlen van scherpe kanten.
Op 9 juli jl. heeft de Minister van Binnenlandse Zaken de Tweede Kamer geïnformeerd over nieuwe uitkomsten over de herverdeling van het Gemeentefonds. Begin februari waren de voorlopige uitkomsten bekendgemaakt. De minister heeft de verdeling op onderdelen aangepast en voor advies doorgestuurd naar de Raad voor het Openbaar Bestuur. De Nederlandse gemeenten ontvangen ongeveer de helft van hun inkomsten uit het Gemeentefonds. De totale omvang hiervan bedraagt ongeveer € 30 miljard. Een groot deel van dit bedrag wordt nu anders verdeeld. De totale omvang van de uitkering uit het Gemeentefonds neemt niet toe of af. Maar dat neemt niet weg dat de nieuwe verdeling, en dus ook iedere wijziging daarvan,  winnaars en verliezers kent.

Uitkomsten in het noorden van het land minder nadelig
In de oorspronkelijke voorstellen gingen de gemeenten in het noorden van land (Groningen, Friesland en Drenthe) voornamelijk op achteruit. Dat werd met name veroorzaakt doordat sociale maatstaven minder zwaar meewogen in de verdeling dan voorheen. Dat zou bij gemeenten in het noorden van het land een zware wissel trekken op de begroting, omdat een groot deel van deze gemeenten beschikken over een slechte vermogenspositie en ook niet terugvallen op buffers vanuit de gebiedsontwikkeling. In een onlangs door BMC georganiseerd webinar is op deze problematiek ingegaan. De uitkomsten van de nieuwe verdeling pakken minder nadelig uit voor de gemeenten in het noorden van het land.

Er bevinden zich nog steeds veel verliezers in het noorden van het land
Dat neemt echter niet weg dat in het noorden van het land nog steeds een groot aantal gemeenten er op achteruit gaan. Dat is met name het geval bij de gemeenten in Groningen. Gemeenten in het westen en het midden van het land die in februari nog dachten dat de nadelige effecten aan hun deur voorbij zouden gaan, lijken nu van een koude kermis thuis te komen. Daar wordt de rekening betaald voor de minder nadelige effecten in het noorden van het land.

Dit artikel verder lezen? Download de gehele analyse op bmc.nl >
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Marcel op
Het geeft opnieuw de enorme subjectiviteit aan van het gemeentefonds. Even een ander gewicht aan een maatstaf hangen en je hebt weer een fors ander verhaal. Wat een klucht is dit aan het worden. En met name, wie heeft de grootste mond.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres:

Databankweg 26,

3821 AL Amersfoort

Postadres:

Postbus 490

3800 AL Amersfoort

 

Tel.nr.(033) 496 52 00

www.bmc.nl

info@bmc.nl


Meer nieuws

Training en opleiding

Whitepapers

Advies en onderzoek

Onze bloggers