of 65101 LinkedIn

Cultuur en leiderschap struikelblok bij invoering van een succesvolle planning- en controlcyclus

Cultuur en leiderschap struikelblok bij invoering van een succesvolle planning- en controlcyclus. Hoe krijg ik mijn organisatie mee?
BMC Reageer

Hoe krijg ik mijn organisatie mee?
Hoe krijg ik mijn organisatie mee in een succesvolle digitale planning- en controlcyclus. Dat thema stond centraal op de door BMC verzorgde breakoutsessie tijdens de klantendag van Pepperflow op 26 november 2020. Eerder die dag werd bekend gemaakt dat Pepperflow en BMC een samenwerking zijn aangegaan om hun klanten gezamenlijk nog beter van dienst te zijn bij een succesvolle doorontwikkeling van de planning- en controlcyclus.

Cultuur- en leiderschap een struikelblok
Ongeveer 35 mensen, met name werkzaam als planning- en controlcoördinator of als bedrijfsvoerings-adviseur, namen deel aan deze sessie. Het overgrote deel van de deelnemers was werkzaam bij of voor een gemeente. Als er één conclusie overeind blijft, dan is het wel dat cultuur en leiderschap in de organisatie een groot struikelblok vormt bij de invoering van een succesvolle planning- en controlcyclus.

Planning en control: nog steeds moeizaam
Planning en control is in de meeste organisaties nog steeds een moeizaam geheel. Dat blijkt ook wel uit de vraag die wij aan de deelnemers hebben voorgelegd om het proces in hun organisatie te typeren. De hieruit voortvloeiende woordenwolk geeft een mooi beeld van de worsteling die in veel organisaties plaatsvindt.

Afbeelding

Hoe krijg ik mijn organisatie mee… geen overbodige vraag
Daarmee is de vraag: “hoe krijg ik mijn organisatie mee?”, iets waar veel organisaties mee lijken te worstelen. Die worsteling was dan ook het thema van de inspiratiesessie die door BMC werd verzorgd.

Geen toverstaf, maar het complete beeld
Compleet plaatje als succesfactor
Monique Booij en Erwin Ormel, die namens BMC de inspiratiesessie verzorgen, maakten meteen duidelijk dat er niet zoiets bestaat als een toverstaf waarmee in een handomdraai iedereen bevlogen raakt van de planning- en controlcyclus. “Als het plaatje niet compleet is, dan is het ook moeilijker om de mensen mee te nemen in je organisatie”, aldus Erwin Ormel in zijn inleiding.

Samenhang tussen mens en systeem
Afbeelding“Je kunt me wel in de auto van Max Verstappen zetten, maar daarmee win ik nog niet de Formule 1”, aldus Monique Booij. Het komt aan op het samenspel en het evenwicht tussen de menskant en de systeemkant. Dat geldt ook voor de inrichting van de planning- en controlcyclus. 

Een analysemodel voor planning en control
Opdeling langs twee assen
Voor het complete beeld op planning- en control hanteren we een indeling langs twee assen. Op de verticale as zien we de inhoud van het werk: het strategische deel (het 'wat') aan de bovenkant en het meer tactische uitvoerende deel (het 'hoe') aan de onderkant.
 
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres:

Databankweg 26,

3821 AL Amersfoort

Postadres:

Postbus 490

3800 AL Amersfoort

 

Tel.nr.(033) 496 52 00

www.bmc.nl

info@bmc.nl


Meer nieuws

Training en opleiding

Whitepapers

Advies en onderzoek

Onze bloggers