of 65101 LinkedIn

Coronajaar 2020: gemeenten € 4,4 miljard in de plus

Coronajaar 2020: gemeenten € 4,4 miljard in de plus. Bijzondere meevaller voor 44 gemeenten: opbrengst van € 4,1 miljard uit de verkoop van Eneco.
BMC 1 reactie

Bijzondere meevaller voor 44 gemeenten: opbrengst van € 4,1 miljard uit de verkoop van Eneco.
Het CBS heeft vorige maand de voorlopige cijfers gepubliceerd van de jaarrekeningen van de Nederlandse gemeenten. Wat eerder al werd voorspeld, wordt nu ook bevestigd door de cijfers: het merendeel van de gemeenten laat in de jaarrekening 2020 een vermogenstoename zien. De cijfers laten zien dat het eigen vermogen van de Nederlandse gemeenten met € 4,4 miljard is  gegroeid  van ongeveer € 29,5 miljard naar bijna € 34 miljard. Hoewel anderhalf jaar geleden bij de aanvang van de coronacrisis alle seinen op rood gingen, heeft een groot deel van de gemeenten – mede door de compensatieregeling van het Rijk – toch een plus kunnen noteren in hun jaarrekening.

Afbeelding

Bijzondere incidentele meevaller voor 44 gemeenten
Voor 44 gemeenten had 2020 een wel heel bijzondere meevaller in petto. Het afgelopen jaar verkochten deze gemeenten – het merendeel in de regio Zuid-Holland – hun aandelen in energiebedrijf Eneco voor bijna € 4,1 miljard aan een consortium van Mitsubishi Corporation en Chubu. Rotterdam incasseerde met een belang van 31,7% een bedrag van bijna € 1,3 miljard. De gemeente Den Haag mocht ongeveer € 675 miljoen bijschrijven. 

Ook zonder deze meevaller noteren de gemeenten per saldo een plus
De gezamenlijke Nederlandse gemeenten noteerden, ook zonder deze incidentele meevaller voor 44 gemeenten, een plus. Afgerond gaat het om € 300 miljoen. De daling van het eigen vermogen, waar de afgelopen twee jaar sprake van was, heeft zich in 2020 dan ook niet doorgezet. De onderstaande figuur brengt de vermogensmutatie van de gemeenten over afgelopen jaar in beeld.
Afbeelding
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Spijker (n.v.t.) op
En....dan het personeel in 2021 willen afschepen met een fooi?

Contactgegevens

AfbeeldingBezoekadres:

Databankweg 26,

3821 AL Amersfoort

Postadres:

Postbus 490

3800 AL Amersfoort

 

Tel.nr.(033) 496 52 00

www.bmc.nl

info@bmc.nl


Meer nieuws

Training en opleiding

Whitepapers

Advies en onderzoek

Onze bloggers