of 61869 LinkedIn

10 gouden regels voor Multifunctionele Accommodaties

10 gouden regels voor Multifunctionele Accommodaties.
BMC Reageer

Als expertisebureau heeft het Cultuur&erfgoed team van BMC veel ervaring met visie-, organisatieontwikkeling en exploitaties van culturele instellingen als schouwburgen, musea, bibliotheken en muziekscholen. De laatste jaren zijn we ook steeds vaker betrokken bij ontwikkelingen rond culturele centra en gemeenschapshuizen in kleinere gemeenten of wijken van grotere steden; ook wel aangeduid als ‘Multifunctionele accommodaties’, ofwel ‘MFA’s’ in ambtelijk jargon. We hebben het dan over voorzieningen met een dubbele grondslag: de ontmoetingsfunctie gekoppeld aan de culturele functie. Op basis van onze ervaringen delen we 10 gouden regels voor de exploitatie van een Multifunctionele accommodatie.

Clustering maatschappelijke voorzieningen
De trend om uiteenlopende maatschappelijke voorzieningen te clusteren in één gebouw of complex, bestaat al de nodige jaren. Soms ligt het primaat wat meer bij de ‘culturele functie’ en wordt het in de volksmond ook wel een ‘Cultuurhuis’ of ‘Cultuurcluster’ genoemd. Voorbeelden hiervan zijn De Nieuwe Veste in Hellevoetsluis, waar het theater en de bibliotheek ‘samenwonen’ en Cultuurhuis Heemskerk, waar de bibliotheek het pand deelt met de muziekschool.

Soms wordt de culturele functie (of soms sportfunctie) nadrukkelijk gekoppeld aan (de) ‘maatschappelijke’ functie(s). De MFA is dan ook een laagdrempelige inloop- en dagbestedingsvoorziening voor kwetsbare inwoners en een uitvalsbasis voor bijvoorbeeld het Sociaal wijkteam. Het bevorderen van de ‘sociale samenhang’ in het dorp of in de wijk vormt dan een belangrijk doel. Voorbeeld hiervan is Sociaal Cultureel Centrum Den Bolder in Waspik waar de bibliotheek het pand deelt met onder andere de peuterspeelzaal, een welzijnsinstelling en een dagbesteding. Een ander voorbeeld is het Kulturhus Olst-Wijhe, waar een breed aanbod is op het gebied van welzijn, cultuur en sport.

 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.