of 59162 LinkedIn

Zo wordt u een ondernemende ambtenaar

Zo wordt u een ondernemende ambtenaar. Ondernemendheid is een van de belangrijkste competenties van de 21e eeuw!
Reageer

Stelt u zich eens voor dat u uw omgeving zodanig kunt inrichten dat cultuur, wetgeving, regels en politiek u niet beperken, maar juist helpen nieuwe gedragingen aan te leren. En dat u vanuit persoonlijk ondernemerschap uw rol zowel ondersteunend, presterend, sensitief als flexibel kunt vervullen. Dat u kansen creëert én pakt.

Dit is belangrijker dan ooit. Economische invloeden, politieke wijzigingen en technologische vernieuwingen maken dat wat altijd heeft gewerkt, binnenkort is uitgewerkt. Dat vereist een duurzame aanpak van uw loopbaan, waarmee u nu en in de toekomst succesvol bent. Een ondernemende houding en ondernemend gedrag zijn daarbij van cruciaal belang. Ondernemendheid is daarmee een van de belangrijkste competenties van de 21e eeuw.
 
Maar hoe zorgt u ervoor dat u uw rol ondernemend invult, daarvoor gehoor vindt en gewaardeerd wordt?
 
Allereerst gaat het erom dat u kansen ziet in uw werk. In contacten met burgers of samenwerking met collega’s kunt u natuurlijk op uw ervaring vertrouwen. Ook kunt u kijken naar verbeteringen. Indien u uzelf toestaat optimistisch en creatief te denken, komt u tot vernieuwend handelen. Daarmee bespaart u tijd, geld of moeite.
 
Verder vergroot u uw resultaat wanneer u de kansen die u ziet ook daadwerkelijk grijpt. Niets is zo storend als mensen die alleen roepen en het niet (laten) doen, de zogenaamde roeptoeters. Dat vraagt om een stuk daadkracht en in de meeste organisaties ook om doorzettingsvermogen. U loopt immers risico met uw andere kijk en oplossing. Niet iedereen is daar (direct) van gediend, dus u kunt met weerstand te maken krijgen. Met vertrouwen, overtuiging en vaardigheid zorgt u er echter voor dat belemmeringen weggenomen of geminimaliseerd worden en u anderen meekrijgt in uw acties. In plaats van frustratie ervaart u dan juist succes en meer plezier in uw werk.
 
Ten derde draait het bij ondernemendheid om het vergroten van uw waarde. Stelt u zich eens voor dat u innovatief creëert en zich op de werkelijke behoeften en wensen van uw klant richt. Of het nu om collega’s, leveranciers of burgers gaat, deze marktgerichte werkwijze levert u meer resultaat, grotere tevredenheid en betere verbindingen op. U vergroot uw waarde voor uw werkgever en uw eigenwaarde door uw persoonlijke groei.
 
Ondernemendheid brengt u dus veel. Wanneer u steeds het beste uit uzelf blijft halen, plukken u en uw werkgever de vruchten van uw inzicht en inzet. De combinatie van vakmanschap en ondernemerschap zorgt voor versterking van zowel uzelf als uw omgeving. Deze synergie vertaalt zich in een duurzame loopbaan en organisatie.

 

Meer informatie
Anno 2016 ontkomt u er niet aan u ondernemend op te stellen. Wilt u inzicht krijgen in uw ondernemende kernkwaliteiten en uw persoonlijke doelen en koers bepalen? Dan is de training Persoonlijk ondernemerschap in een ambtelijke omgeving interessant voor u. Meer informatie vindt u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.