of 61441 LinkedIn

What’s in a name

De namen van functies van een medewerker van de gemeente zijn over de afgelopen jaren heen sterk veranderd. Beleidsmedewerker, Beleidsadviseur, Specialist, Programmamanager, Regisseur, Generalist, Strateeg, Medewerker algemene dienst, Accountmanager, Adviseur, Medewerker beleid & ontwikkeling, en ga zo maar door. Ieder keer weer zoeken we een naam die aangeeft dat de functie een ontwikkeling heeft doorgemaakt en nu op een andere wijze ingevuld wordt (of moet gaan worden).

Want we vinden het in Nederland zo heerlijk om dingen in hokjes te kunnen stoppen. Dan weten we immers waar we aan toe zijn. Maar what’s in a name? Dekt die nieuwe benaming de lading altijd zo goed dat er meteen een helder beeld is van wat de functie inhoudt? Welk beeld hebt u bijvoorbeeld bij de functienaam Griffier? Denkt u dan aan de taken die hij uitoefent, of denkt u in de competenties van een griffier: verbindend, coachend, analytisch, organiserend, regisserend, omgevingsbewust en netwerker?

 

En is dat aanpassen van functiebenamingen vol te houden in een wereld waarin de cycli van verandering steeds korter worden en dus functies en hun namen steeds sneller gedateerd raken? De alom opkomende Regisseur is bijvoorbeeld op sommige plekken al weer op zijn retour. De regisserende Burgerparticipateur wordt daar al omgebogen naar een Facilitator, die uitgaat van overheidsparticipatie en hier de burger in moet faciliteren.

 

Welke functie daar na komt? Ik weet het niet, die glazen bol heb ik niet. De kracht van de medewerker in de gemeente ligt in de nabije toekomst volgens mij veel meer in zijn aanpassingsvermogen dan op inhoud. Hij moet in staat zijn om continu in te spelen op de veranderende eisen die aan hem gesteld worden. Dat betekent dat de medewerker een gereedschapskist moet ontwikkelen, waaruit hij kan putten om iedere veranderde inhoud op te pakken: situationeel adviseren. En dat de medewerker het dus leuk moet vinden om iedere keer weer een nieuwe situatie beet te pakken.

Alleen als een gemeente dit soort medewerkers in huis heeft, zal zij in de toekomst haar rol goed kunnen blijven uitoefenen. Ongeacht de schaalgrootte die ze heeft. Strategische personeelsplanning zal dus veel minder moeten gaan over wie wanneer op welke functie moet komen. Maar meer over hoe we medewerkers in huis hebben die toegerust zijn om continu te bewegen. En hoe hun functies dan moet gaan heten, zodat de benaming zo toekomstbestendig is dat hij ook nog past als in 2023 al die mooie 100.000+ gemeenten gedecentraliseerd worden? Geen idee, maar als u graag in hokjes wilt stoppen zijn uw suggesties van harte welkom!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.