of 61441 LinkedIn

Weeralarm

Er werd deze week weer gewaarschuwd voor de gevolgen van de sneeuw voor het verkeer: neem een deken mee in de auto en zorg dat u wat te drinken bij u heeft.

Langzaam begin ik me een oude man te voelen, want steeds vaker krijg ik het gevoel: dat was vroeger toch niet zo? Vroeger hoorde ik nooit dat het KNMI een weeralarm afgaf voor de avondspits, ochtendspits of vroege middagspits. Sterker nog, de ochtend- of vroege middagspits bestonden vroeger niet eens. Iedereen reed in de winter toch gewoon door zonder winterbanden. Vroeger waren er toch ook lang niet zoveel terugroepacties, terreurdreigingsniveaus, noodpakkettencampagnes of andere alarmen waardoor je je als burger ongerust gaat voelen. Vroeger…

Ach, Peter Koelewijn verwoordde het al: “Je wordt ouder papa, geef het
maar toe.”

En werden er vroeger ook al zoveel gemeenten onder financieel toezicht gesteld? Steeds vaker geeft de provincie een alarm af omdat gemeenten financieel in zwaar weer zitten: “Gemeente, maak je begroting op orde anders gebeuren er ongelukken.” Ik vraag me af of gemeenten het nu dan zoveel slechter doen dan bijvoorbeeld in de jaren 80. Misschien is het wel hetzelfde als zo vaak met het weeralarm van het KNMI: achteraf komt het bericht dat het met de drukte toch allemaal wel meeviel en het niet zo erg was als verwacht.

De tijd zal het leren of deze alarmen terecht waren. We kunnen dan weer prachtig laten analyseren of de weeralarmen ertoe geleid hebben dat de gemeenten een ander rijgedrag zijn gaan vertonen. Of ze wel op tijd de winterbanden weer vervangen hebben door zomerbanden. Of dat er slechts sprake was een verschil in boekhoudkundige uitleg van de dekking van begrotingsposten.

Misschien zit de oorzaak van de toename van alarmen wel in de Ambtenaar 2.0. De nieuwe technieken geven steeds meer managementinformatie en maken het steeds beter mogelijk om voorspellende uitspraken te doen. Deze ambtenaar 2.0 kan ook steeds sneller en beter zijn boodschap naar buiten te brengen. Berichten die vroeger in een beperkte groep bleven hangen, liggen nu voor iedereen leesbaar op de (digitale) straat. En daar moet je als burger wel mee om weten te gaan. Je moet al die informatie weten te verwerken zonder in de stress te schieten door al die alarmen. Misschien moeten we daarom maar trainingen Inwoner 2.0 gaan organiseren voor onze burgers.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.