of 59147 LinkedIn

Wat is er nodig voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet?

Wat is er nodig voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet? Ochtendprogramma Burgomasters (golftoernooi voor burgemeesters en gemeentesecretarissen).
Reageer

Op 6 september is het weer zover: de Burgomasters, het jaarlijkse golftoernooi voor burgemeesters, commissarissen van de Koning en hun gasten en – dit jaar voor het eerst - gemeentesecretarissen. Bestuursacademie Nederland is een van de sponsors. In de ochtendsessie kijken wij samen met de aanwezigen wat er nodig is voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet.

Kennisdelen en netwerken

Niet alleen burgemeesters, maar ook gemeentesecretarissen en zakelijke contacten uit de lokale en landelijke overheid zijn aanwezig op Burgomasters. Het is dus de ideale gelegenheid om te netwerken en kennis uit te wisselen. Dit kennisdelen staat centraal in het ochtendprogramma. Wij praten de burgemeesters en directeuren bij over hoe zij grip kunnen krijgen én houden op het proces rondom de competentieontwikkeling van de medewerkers en daardoor op een succesvolle implementatie van de Omgevingswet.

 

Samenwerken

Voor een succesvolle implementatie van de Omgevingswet moeten politiek, bestuur en ambtelijke processen en systemen uiteraard op orde zijn. Maar dan ben je er nog lang niet. Het bestuur zal immers ook moeten samenwerken met de medewerkers. Maar hoe stem je de onderlinge samenwerking tussen de verschillende afdelingen af? En hoe kom je in samenwerking met burgers, ondernemers en andere omgevingspartners tot een passende oplossing die past in de omgevingsvisie en het omgevingsplan? Dit vraagt om andere vaardigheden, kennis, analytisch vermogen, houding en gedrag. Zowel van de medewerker als de afdeling en de organisatie waarbinnen hij werkzaam is.

 

Inzicht en grip

Het is van belang om zicht te hebben op wat de wet vraagt van betrokkenen. Want alleen als iedereen scherp heeft wat (in welke fase) van hem wordt gevraagd, weet je of je als gemeente klaar bent voor de klus en waar nog aan gewerkt moet worden wat betreft cultuur, gedrag en competenties. Dit vraagt om inzicht en grip!

 

Grip krijgen op een succesvolle implementatie van de Omgevingswet?

Wilt u ook weten hoe u grip kunt krijgen op een succesvolle implementatie van de Omgevingswet, en wat dit betekent voor de competentieontwikkeling van uw medewerkers? Neem dan contact op met onze adviseur Ellie Potiek via 06 - 15 051 614.
 
Wilt u alvast aan de slag met de Omgevingswet? Bekijk dan ons aanbod opleidingen en trainingen Omgevingswet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.