of 59212 LinkedIn

Waarom het bijhouden van jurisprudentie zo belangrijk is

Waarom het bijhouden van jurisprudentie zo belangrijk is. Medewerkers van sociale diensten hebben structureel te weinig tijd om de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep te lezen
Reageer

Volgens Tinneke Herfkens, docent bij Bestuursacademie Nederland, hebben medewerkers van sociale diensten structureel te weinig tijd om de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep te lezen. In deze column legt zij uit waarom ze hier tóch tijd voor zouden moeten vrijmaken.

Waarom het bijhouden van jurisprudentie zo belangrijk is

Elke week geef ik trainingen voor medewerkers van sociale diensten verspreid over heel Nederland. Als u dagelijks bij hetzelfde college werkt, denkt u misschien weleens dat alle colleges hetzelfde functioneren. Mijn ervaring is dat dit absoluut niet het geval is. Natuurlijk, iedereen voert de Participatiewet uit. Maar waar het ene college strak in de leer is, geeft het andere college een meer sociale invulling aan deze Wet.

Wat wel iedere medewerker herkent, is dat er structureel te weinig tijd is om de uitspraken van de Centrale Raad van Beroep te lezen. Maar waarom is die jurisprudentie dan zo belangrijk?

Mijns inziens zijn het de rechters die voor een groot deel de koers bepalen binnen de sociale zekerheid. Ik denk bijvoorbeeld aan de Wijziging berekening dagloon binnen de Werkloosheidswet (WW). Een idee van de minister van SZW, waar de rechtbank Amsterdam zich niet in kon vinden. De rechtbank was in de betreffende uitspraak (ECLI:NL:RBAMS:2016:7123) van oordeel dat de toepassing van (het gewijzigde) artikel 5, eerste lid, van het Dagloonbesluit in strijd is met het loondervings- en verzekeringsprincipe van de WW. De regelgeving moest vervolgens aangepast worden, met alle gevolgen van dien.

Of denk aan de ophef die er is ontstaan na de uitspraak van de CRVB (ECLI:NL:CRVB:2016:4487), waarin de Raad stelt geen enkel aanknopingspunt te zien voor een gerechtvaardigd verschil in behandeling van samenwonende bloedverwanten in de tweede graad en andere ongehuwd samenwonenden, indien er bij een van hen sprake is van zorgbehoefte. Reeds bij de parlementaire behandeling van de bepaling in kwestie bracht de staatssecretaris van SZW naar voren dat voor deze ongelijke behandeling geen rechtvaardiging bestaat. Maar toch werd de bepaling verheven tot wet en op een later moment door de CRVB getackeld. Momenteel is het wachten op de cassatierechter. 

En zo kan ik nog veel meer voorbeelden opnoemen. Maar mijn punt zal duidelijk zijn: het bijhouden van de jurisprudentie is van groot belang. Want als u dat niet doet, raakt uw kennis hopeloos verouderd.


Tinneke Herfkens

Werkt sinds 1997 binnen het socialezekerheidsstelsel en verzorgt sinds 2009 trainingen voor Bestuursacademie Nederland op het gebied van de voorliggende voorzieningen en de Participatiewet.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.