of 59082 LinkedIn

Voor de negende keer Europese verkiezingen

Voor de negende keer Europese verkiezingen. 300 miljoen Europeanen kunnen dan naar de stembus
Bestuursacademie Nederland Reageer

Vanaf 23 t/m 26 mei 2019 vinden voor de negende keer de verkiezingen voor het Europese parlement plaats. 300 miljoen Europeanen kunnen dan naar de stembus om een nieuw Europees parlement te kiezen.

De gevolgen van de brexit

Bijzonder aan deze Europese verkiezingen is dat het Europees parlement voor het eerst kleiner wordt, doordat het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie verlaat. 27 van die zetels worden herverdeeld onder de veertien lidstaten die nu eigenlijk ondervertegenwoordigd zijn in het parlement. Het gaat hier onder meer om Frankrijk, Spanje, Italië en Nederland. Het aantal Nederlandse Europarlementariërs stijgt dan in 2019 van 26 naar 29. Drie meer dan bij de laatste verkiezingen. De 46 andere Britse plaatsen worden achtergehouden voor mogelijke nieuwe lidstaten, waardoor het totaal aantal parlementsleden wordt teruggebracht van 751 naar 705.
 

De opkomst van de Europese verkiezingen

Het is echter nog afwachten of de stijging van Nederlandse Europarlementariërs ook gevolgen heeft voor de opkomst in Nederland. Bij eerdere verkiezingen was het aantal mensen dat naar de stembus ging laag. Alleen bij de verkiezingen in 1979 en 1984 was de opkomst in Nederland hoger dan 50 procent. Bij de laatste verkiezingen in 2014 ging maar 37 procent van de Nederlanders naar de stembus. Bij Tweede Kamerverkiezingen stemt gemiddeld 80 procent.
 

Meer weten over de Europese verkiezingen?

Voor meer informatie over de Europese verkiezingen kunt u terecht op de website van de kiesraad.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!