of 60220 LinkedIn

Voldoet u aan de nieuwe functie-eisen van een beleidsmedewerker?

Bestuursacademie Nederland Reageer

De functie van beleidsmedewerker is de afgelopen jaren flink veranderd. Het werk is complexer, het speelveld uitgebreider, er zijn nieuwe samenwerkingen ontstaan en nieuwe ontwikkelingen vragen om een hernieuwde aanpak. Bent u de beleidsmedewerker van de toekomst?

De beleidsmedewerker

Als beleidsmedewerker ontwikkelt, monitort en evalueert u het beleid dat is uitgezet. Ook schrijft en beoordeelt u beleidsteksten en onderzoeksrapporten en treedt u op als woordvoerder binnen dit beleid.


Samenwerking met verschillende stakeholders

Om goed beleid te schrijven en uit te voeren, werkt u steeds vaker met verschillende stakeholders samen. U bent hierin de verbindende factor om de stakeholders en alle agenda’s met elkaar te verbinden. Dit is een grondig en complex proces, waarbij u degene bent die het einddoel voor ogen houdt.


Het werk verandert

Juist dat einddoel voor ogen houden, is een van de grootste veranderingen binnen uw werk. Waar u voorheen veel meer focus had op één werkterrein of onderwerp, moet u nu veel meer samenwerken en het beleid afstemmen op het grotere geheel. U kent in deze positie niet meer alle details want u heeft een helicopterview nodig om alle puzzelstukken met elkaar te verbinden.


De beleidsmedewerker van nu en de toekomst

Deze verandering is ook zichtbaar in de selectie van nieuwe beleidsmedewerkers. De functie-eisen en benodigde competenties zijn anders dan voorheen. Welke competenties worden er van de beleidsmedewerker van nu en in de toekomst verwacht?


Zie kansen in veranderingen: wees flexibel

Binnen uw vakgebied is er niets zo stabiel als verandering. Met alle technologische ontwikkelingen, de decentralisaties, innovatiemogelijkheden, verwachtingen van klanten en digitalisering ontstaat er continu ruimte voor verbetering en groei. Volg deze veranderingen, pak ze met beide handen aan en neem ze mee binnen uw beleid.


Eigenaarschap: pak de verantwoordelijkheid

Als beleidsmedewerker krijgt u steeds meer ruimte om zelf keuzes te maken en verantwoordelijkheid te pakken. Samenwerken met andere werkterreinen en disciplines geeft u nieuwe inzichten voor uw eigen beleid. Ook heeft u meer stakeholders dan voorheen die u allemaal over de eindstreep moet krijgen.


Communicatief sterk

Door het samenwerken met andere werkterreinen, stakeholders en burgers moet u sterk in uw schoenen staan. Elke partij is kritisch en deelt feedback met u. Omgaan met mondige burgers, stakeholders en collega’s en hen meenemen in uw visie is een belangrijk onderdeel van uw functie.


Sterke netwerker

Juist omdat het werk complexer is en u met meer partijen schakelt om tot het juiste beleid te komen, moet u precies weten bij wie u terechtkunt. Welke informatie heeft u nodig? Wie kan u hierbij helpen? Een sterke netwerker weet precies wie hij waarvoor nodig heeft.


Voldoet u aan de nieuwe functie-eisen?

Voldoet u al aan de nieuwe functie-eisen? Tijdens de Opleiding Beleidskunde gaan we hier dieper op in en leert u behalve kennis van beleidsprocessen en de veranderende rol van de overheid, ook vaardigheid in verbinden, netwerken en het omgaan met verschillende belangen. Wilt u nog meer leren over de verschillende vaardigheden die belangrijk zijn binnen uw functie? Dan bieden we verschillende opleidingen om deze vaardigheden verder te ontwikkelen.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!