of 63606 LinkedIn

Verken je kansen bij de overheid

Verken je kansen bij de overheid. Werken als juridisch adviseur bij de gemeente
Bestuursacademie Nederland Reageer

Veel mensen kiezen in het bedrijfsleven voor een baan die zij ook bij de overheid zouden kunnen uitvoeren. Lisa niet! Zij ging na haar studie Rechten aan de slag als juridisch adviseur bij de gemeente. Wij vroegen haar hoe dat is.

Even voorstellen: Lisa Opdam

Lisa is werkzaam als juridisch adviseur bij de gemeente Haarlem en Zandvoort. Ze studeerde Rechten aan de universiteit en stuitte via een kennis per toeval op een vacature bij de gemeente. “Anders had ik niet eens geweten dat deze functie bestond, maar ik ben wel heel blij dat ik deze vacature gevonden heb. Als je rechten hebt gestudeerd, hoef je geen advocaat, rechter of bedrijfsjurist te worden. Dit is ook gewoon tof! En dit vak uitoefenen bij de overheid heeft echt een toegevoegde waarde: je bent maatschappelijk bezig. Dat maakt het werk heel erg mooi.”
 

Werken als juridisch adviseur bij de gemeente

Wat doet een juridisch adviseur nu eigenlijk elke dag? “Ik behandel bezwaren en (hoger) beroepen voor verschillende besturen”, antwoordt Lisa. “Voor het college, maar soms ook voor de gemeenteraad of de burgemeester als bestuursorgaan op zich. Mensen die het niet eens zijn met een besluit van de gemeente kunnen met hun bezwaar bij mij en mijn collega’s terecht.” Vervolgens worden de argumenten van de indiener van het bezwaar afgewogen en wordt er een nieuw besluit genomen. “Zijn ze het nog steeds niet eens met het besluit dat op het bezwaar volgt? Dan starten we een (hoger) beroepsprocedure. In dat geval voer ik het woord voor het bestuursorgaan”, vertelt Lisa.

Op de vraag welke onderwerpen er dan behandeld worden, reageert Lisa heel enthousiast: “Echt van alles! Dat maakt het ook zo leuk. Eigenlijk over alles wat er gebeurt in de stad worden besluiten genomen en daar kan een burger of belanghebbende het niet mee eens zijn. Denk bijvoorbeeld aan iemand die een bijstandsuitkering aanvraagt maar die niet krijgt, een bouwplan waar buurtbewoners tegen zijn of een horecavergunning die niet gegeven wordt.” Natuurlijk is het als juridisch adviseur onmogelijk om van alle rechtsgebieden evenveel af te weten. Daarom kun je je bij de gemeente specialiseren in een deelgebied dat je zelf leuk vindt. Lisa: “Voor mij is dat rechtspositionele zaken. Dat gaat bijvoorbeeld over kwesties tussen werkgevers en werknemers.” 
 

Een carrièrepad vol verrassingen 

Lisa heeft nog geen specifieke plannen voor haar toekomstige carrière. “Ik koos voor mijn opleiding met het idee dat ik advocaat wilde worden. Vijf jaar geleden had ik nooit gedacht dat ik in deze functie bij de overheid terecht zou komen. Ik ben heel verrast door het werk dat ik nu doe, dus ideeën voor een bepaalde functie in de toekomst heb ik losgelaten. Ik ga me vooral focussen op wat ik belangrijk vind in een baan. Bijvoorbeeld dat ik altijd iets doe wat ik leuk vind, dat ik word uitgedaagd en nieuwe dingen kan blijven leren. Ik denk dat je deze punten elke vijf jaar voor jezelf moet onderzoeken om te bepalen of je nog op de juiste plek zit. Daarom vind ik, naast het onderhouden van mijn inhoudelijke kennis, ontwikkeling op persoonlijk vlak heel belangrijk. Dan moet je denken aan persoonlijk leiderschap of communicatievaardigheden. Door zulke cursussen te volgen, krijg je inzicht in jezelf en ontdek je waar je allemaal nog meer goed in bent, wat je motiveert en wat je drijfveren zijn.”
 

Tip van Lisa: onderzoek je mogelijkheden

“Kijk goed om je heen en laat je informeren. Loop een keer stage of volg een traineetraject. Focus niet alleen op de standaardfuncties die tijdens je opleiding behandeld werden, maar zoek het ook eens in een andere hoek. Bij de overheid bijvoorbeeld! Daar liggen heel veel kansen. Zo zijn er bij ons flexpools, zodat je kunt ervaren hoe het bij een andere gemeente of overheidsorganisatie werkt en je goed kunt beoordelen waar je het beste op je plek zit.” 
 

Net als Lisa aan de slag bij de overheid?

Of je nu rechten, communicatie, IT, HR of management hebt gestudeerd, er is altijd wel een functie binnen de overheid die aansluit op jouw opleiding. Wil je graag kennis opdoen over werken bij de overheid en wet- en regelgeving? Of vaardigheden ontwikkelen die je nodig hebt in een specifieke overheidsfunctie? Scroll dan eens door ons volledige opleidingsaanbod. Voor vragen kun je altijd contact opnemen met onze opleidingsadviseurs via info@bestuursacademie.nl of 035 – 2 008 035.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Fris deze zomer je kennis op met onze Summerschool!

Voor iedereen die in de zomer altijd vol energie zit en hier graag op een waardevolle manier gebruik van maakt, hebben wij een leuk nieuwtje: wij organiseren deze zomer een Summerschool. 

 

Lees er hier meer over

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.