of 64204 LinkedIn

Veelgemaakte fouten op het stembureau

Veelgemaakte fouten op het stembureau. Fouten bij het tellen van stemmen, meer stembiljetten geteld dan er stembiljetten zijn uitgereikt, stembiljetten raken kwijt.
1 reactie

In de VS is een hertelling aangevraagd in enkele staten, omdat er mogelijk gesjoemeld is met de stemcomputers. Maar ook in Nederland gaat het regelmatig fout op het stembureau.

Donald Trump is inmiddels druk bezig met het samenstellen van zijn regering. Toch zijn de verkiezingen in de VS nog niet voorbij. Hillary Clinton deed het in kiesdistricten met stemcomputers namelijk aanzienlijk slechter dan in districten waar met stembiljetten werd gestemd. Daarom wil Jill Stein van de Groene Partij een hertelling in Wisconsin, Pennsylvania en Michigan om uit te sluiten dat er geknoeid is met de stemcomputers in deze drie staten. Er is inmiddels een hertelling aangevraagd in Wisconsin en Pennsylvania. Michigan volgt hoogstwaarschijnlijk snel. In het zeer onwaarschijnlijke geval dat Clinton in deze drie staten alsnog tot winnaar wordt uitgeroepen, wordt zij – in theorie­ tenminste ­– alsnog president.
 
In ons land gingen we in 2006 weer terug naar het papieren stembiljet, nadat bleek dat de stemcomputers erg eenvoudig te hacken waren. De VVD heeft een wetsvoorstel ingediend om de stemcomputer opnieuw in te voeren, maar bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 moeten we nog steeds met een rood potlood stemmen. Toch gaat er ook bij het ouderwetse stemmen nog geregeld een en ander mis: zo worden er fouten gemaakt bij het tellen van stemmen (soms met een verschil van één zetel), worden er meer stembiljetten geteld dan er stembiljetten zijn uitgereikt (of andersom) en raken er stembiljetten kwijt.
 
Om dit soort fouten zo veel mogelijk te voorkomen, nemen veel gemeenten voorafgaand aan de verkiezingstijd maatregelen. Zo worden de stembureaumedewerkers uitgebreid getraind. Bent u betrokken bij de aanstaande verkiezingen en wilt u zich ook laten scholen? Bekijk dan eens de onderstaande trainingen:
 

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Keijzer op
Een echtpaar wilde dat zij voor hun meegenomen verstandelijk gehandicapt kind konden stemmen.
Dat ging niet door en de ouders begrepen dat niet en waren ontstemd!

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.