of 59147 LinkedIn

Vakmanschap: van jaren 70 naar nu

Vakmanschap: van jaren 70 naar nu. Bestuurlijk vakmanschap kan niet zonder ambtelijk vakmanschap.
Reageer

Vakmanschap. Het thema is helemaal ‘hot’ in het openbaar bestuur. Het VNG Congres van dit jaar was zelfs volledig aan bestuurlijk vakmanschap gewijd. Bestuurlijk vakmanschap dat niet zonder ambtelijk vakmanschap kan. En het ambtelijk vakmanschap kent zelfs al een versie 3.0 in het essay van bestuurskundige Paul ’t Hart. Een vakmanschap dat bestaat uit een combinatie van attitude, vaardigheden en kennis. Is dat aan te leren of is het een aangeboren talent? 

Als Bestuursacademie Nederland helpen we overheidsprofessionals graag hun vak nóg beter te beheersen. Al meer dan 50 jaar leiden we op voor het vak van ambtenaren. Het vak heeft zich in de loop der tijd ontwikkeld en onze vakopleidingen evolueerden uiteraard mee. Waar de focus ooit lag op het loyaal en effectief faciliteren van de bestuurlijke achterkamer, is deze inmiddels verschoven naar omgaan met een turbulente netwerksamenleving. Van focus op wet- en regelgeving naar het behalen van maatschappelijke resultaten.

Onze huidige opleiding HBO Bestuur, Beleid en Processen is dan ook niet meer te vergelijken met de opleiding Gemeentelijke Administratie 1 uit de jaren 70. Het doceren is vervangen door begeleiden en coachen. Maar wat niet veranderd is, is ons uitgangspunt dat wat je leert meteen bruikbaar moet zijn in de praktijk.

In september starten we weer met een nieuwe reeks van onze vakopleidingen. Bekijk ons aanbod en ontdek hoe we u kunnen ondersteunen bij de ontwikkeling van úw vakmanschap!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.