of 59179 LinkedIn

Vakmanschap is ….

Vakmanschap is …. Bestuurlijk vakmanschap vraagt om scherpe doelgerichtheid, kalm kunnen blijven terwijl vele ogen op je gericht zijn en een stevige grip hebben.
Reageer

Het centrale thema van het VNG Congres van dit jaar: vakmanschap.
Dit is een thema dat ons als Bestuursacademie Nederland natuurlijk na aan het hart ligt. Onze stand was er dit jaar dan ook op gericht bestuurders bewust te maken van hun eigen vakmanschap. Met daarbij het besef dat bestuurlijk vakmanschap niet zonder ambtelijk vakmanschap kan, en omgekeerd. Bestuurlijk vakmanschap vraagt om scherpe doelgerichtheid, kalm kunnen blijven terwijl vele ogen op je gericht zijn en een stevige grip hebben.

Bij onze stand konden bestuurders al deze competenties bewijzen door de hoogste score te halen op ons dartbord. Na een wat aarzelend begin bleek dat vele bestuurders na alle toespraken ook weleens zin hadden om zelf de handen uit de mouwen te steken en hun vakmanschap te tonen. Met enthousiasme begon de zoektocht naar de ONEHUNDREDANDEIGHTY voor vakmanschap.

Raadsleden die aarzelend hun pijltjes hanteerden, ontdekten nieuwe talenten in zichzelf en durfden de competitie aan te gaan met zelfverzekerde wethouders. Burgemeesters lieten zien dat zij ook in het darten duidelijk richting konden geven. En gemeentesecretarissen toonden aan dat ook het ambtelijk vakmanschap in gelijke pas loopt met bestuurlijk vakmanschap.

Vele deelnemers gingen alleen met ons spel voor cultuurverandering ‘Los’ als troostprijs naar huis, want enkel de top 3 kwam in aanmerking voor de gratis HRM-quickscan. Een scan voor een team van de gemeente waarin het vakmanschap van dat team verder wordt onderzocht.
Aan het eind van de 2 congresdagen bleek de top 3 uiteindelijk te bestaan uit de gemeenten Veere, Zederik en, met stip op 1, de gemeente Berkelland.

Van harte gefeliciteerd met jullie prijs, en in het bijzonder de bestuurders: gefeliciteerd met jullie vakmanschap.
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.