of 63908 LinkedIn

Taxateur onroerende zaken worden?

Taxateur onroerende zaken worden? Wat doet een taxateur?
Bestuursacademie Nederland Reageer

Heb je interesse in het vak van de taxateur (onroerende zaken)? Wij vertellen je wat het vak inhoudt, wat het verschil is tussen de taxateur en de WOZ-taxateur en hoe je taxateur wordt.

Wat doet een taxateur?

De belangrijkste taak van een taxateur onroerend goed is het vaststellen van de waarde van gebouwen, woningen of stukken grond. Dit gebeurt aan de hand van een aantal criteria. Zo bekijkt de taxateur onder andere de grootte van het goed, de ligging, de waarde van andere objecten in dezelfde buurt en het onderhoudsniveau van het object. Daarnaast behoren de volgende taken tot het takenpakket:

  • Het bijhouden van ontwikkelingen in de woningmarkt
  • Het opvragen van informatie bij het Kadaster, bijvoorbeeld de omvang van een kavel
  • Het bestuderen van bestemmingsplannen en eigendomsaktes
  • Het vastleggen van de bevindingen in een taxatierapport
  • Het controleren van vastgoedportefeuilles
  • Het onderhouden van contact en relaties met particulieren en andere organisaties, zoals gemeentes, banken en vastgoedbeleggers

 

Waar en voor wie werkt een taxateur?

Als taxateur kun je onder andere aan het werk bij de gemeente, een gespecialiseerd taxatiekantoor, een makelaarskantoor of een verzekeringsmaatschappij. Of je kunt aan de slag als zelfstandig ondernemer. Taxateurs worden meestal ingeschakeld door een koper of verkoper van onroerend goed, de Belastingdienst, een verzekeraar, de bank of de gemeente.
 

Wat is het verschil tussen de taxateur en de WOZ-taxateur?

De WOZ-taxateur is in dienst van de gemeente en bepaalt de WOZ-waarde van een onroerend goed. Een taxateur bezoekt een object om de staat van onderhoud en de ligging te bekijken. De WOZ-taxateur doet dat niet en bepaalt de waarde vooral op basis van informatie uit het Kadaster en de verkoopprijzen van vergelijkbare woningen in de buurt. De werkelijke staat van het pand wordt bij het bepalen van de WOZ-waarde dus niet meegenomen. Daarmee is de WOZ-waarde een grove schatting van de werkelijke marktwaarde.
 

Hoe word je taxateur?

Als je taxateur wilt worden is HBO- werk- en denkniveau een vereiste. Er worden hiervoor verschillende opleidingen en cursussen aangeboden, onder andere door de Academie voor Vastgoed. Na het afronden van een opleiding dien je je als taxateur aan te sluiten bij een organisatie die de kwaliteit van taxatiewerkzaamheden waarborgt. Dat doe je door je in te schrijven in een officieel register (VastgoedCert of SCVM) en lid te worden van de NVM, VBO en/of VastgoedPRO. Ook dien je voldoende bekend te zijn met de regio waarin je jouw werkzaamheden uitvoert.
 

Hoe word je WOZ-taxateur?

Ook voor WOZ-taxateurs is het belangrijk om een geschikte opleiding te volgen. Daarnaast dien je een officieel examen af te ronden dat opgesteld is op basis van de kwalificatiecriteria van de Waarderingskamer. Met een succesvolle afronding van dit examen toon je als WOZ-taxateur aan vakbekwaam te zijn. WOZ-taxateurs kunnen zich laten registreren in het register NRVT.

Als opleider voor de overheid hebben wij een ruim aanbod met opleidingen en trainingen voor de gemeentelijke WOZ-taxateurs. Je kunt onder andere kiezen uit:

 

Meer weten over onze opleidingen en trainingen? Neem dan contact op met een van onze opleidingsadviseurs via telefoonnummer 035 20 05 311 of vul het contactformulier op onze website in en wij nemen zo snel mogelijk contact met u op.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.