of 59281 LinkedIn

Steeds meer behoefte aan integraal werken

Steeds meer behoefte aan integraal werken. De verschillende afdelingen binnen de gemeenten gaan steeds meer over op een integrale aanpak om aan de hulpvraag van de inwoner te kunnen voldoen
Bestuursacademie Nederland Reageer

De verschillende afdelingen binnen de gemeenten gaan steeds meer over op een integrale aanpak om aan de hulpvraag van de inwoner te kunnen voldoen. Die hulpvraag is bijna nooit zo eenvoudig dat deze aan één ‘loketje’ kan worden afgehandeld. Meestal gaat het om een in meerdere of mindere mate complexe casus, waarvoor multidisciplinaire dienstverlening nodig is.

De tijd van ‘van het kastje naar de muur’ is voorbij. We moeten als overheidsmedewerkers écht contact maken met de inwoner die een hulpvraag heeft. Wij moeten de verschillende doelgroepen kennen, herkennen en op de hoogte zijn van hun kenmerken en beperkingen. Met integraal werken kunnen we alle generieke ondersteuningsvragen opvangen in één plan.


Vast aanspreekpunt voor hulpvrager

Vanwege die integrale aanpak ontstaat bij gemeenten een groeiende behoefte aan generalisten. Medewerkers die als vast aanspreekpunt voor de inwoner met de hulpvraag de verbindende factor zijn tussen de verschillende specialisten en domeinen. Van die generalisten wordt aan de andere kant verwacht dat zij met meerdere doelgroepen als verslaafden, licht verstandelijk beperkten, cliënten met schulden en psychiatrische patiënten kunnen werken.
 
De generalist moet dus kunnen omgaan met complexe casussen, maar ook een politiek instinct bezitten in relatie tot awareness en alarmering in bepaalde situaties. Bovendien moet de generalist goed weten binnen welke juridische kaders de verschillende doelgroepen en casussen vallen.
 
Bent u die generalist of wilt u dat worden? Dan is de opleiding HBO Consulent Sociaal Wijkteam zeker iets voor u.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.