of 59179 LinkedIn

Steden (en dorpen) veranderen momenteel radicaal

Steden (en dorpen) veranderen momenteel radicaal. Door de opkomst van internet kunnen we nieuwe antwoorden geven op hoe we de stad ontwerpen, beheren, gebruiken en besturen.
Reageer

Terugblik op Burgomasters editie 2017.

Op 6 september was het weer zover: de Burgomasters, het jaarlijkse golftoernooi voor burgemeesters, commissarissen van de Koningin en hun gasten en – dit jaar voor het eerst – gemeentesecretarissen. Het was wederom een zeer geslaagde editie. Steven Steenbergen, commercieel directeur Bestuursacademie Nederland, blikt met u terug op deze geslaagde dag.

Radicale veranderingen

De 2017-editie van Burgomasters begon – na een welkomstwoord door burgemeester Jos Heijmans van Weert  – met een lezing van Jan-Willem Wesselink. Jan-Willem is hoofdlaborant van het Kennislab voor Urbanisme en gastdocent bij Bestuursacademie Nederland.
In zijn lezing vertelde Jan-Willem dat onze steden (en dorpen) momenteel radicaal veranderen. Door de opkomst van internet kunnen we nieuwe antwoorden geven op hoe we de stad ontwerpen, beheren, gebruiken en besturen. Dat wordt soms de smart city genoemd, maar dat klinkt erg technisch. Bovendien is de impact veel groter en voor iedereen merkbaar. Tegelijkertijd staan we aan de vooravond van een energietransitie en zitten we midden in de verbouwing van onze verzorgingsstaat. En als klap op de vuurpijl verandert de Omgevingswet de manier waarop we omgaan met onze leefomgeving.

 

Rol van de burgemeester en gemeentesecretaris

Al die ontwikkelingen kunnen elkaar versterken en werken als een vliegwiel, maar het kan ook eindigen in chaos en stilstand. En hoewel de macht natuurlijk ligt bij de raad en het college, zijn de politieke rol van de burgemeester en de ambtelijke rol van de gemeentesecretaris niet te onderschatten. Al is het maar omdat ze geen (actieve) politieke kleur hebben en (meestal) langer blijven zitten dan een raadslid of collegelid. Ga maar na, de Omgevingswet heeft een invoeringsperiode van ongeveer 10 jaar.

 

Uitdagingen voor de gemeentelijke organisatie en de lokale politiek

De gemeentelijke organisatie en de lokale politiek zijn verkokerd ingericht. Dat is ook niet zo vreemd, de wereld is te complex om geheel integraal te benaderen. De vraag is hoe we met die verkokerde samenleving antwoord kunnen geven op de beschreven veranderingen. En hoe snel we dat kunnen. Steeds vaker worden aan de gemeentelijke organisatie antwoorden gevraagd op problemen die exploderen. Maar wat is waardevol, wat is bedreigend en wat is een zeepbel?

 

Levendige discussie

Zowel tijdens als na de lezing ontstond een levendige discussie over het spanningsveld tussen aan de ene kant de minister die met de Omgevingswet bewegingsvrijheid wil creëren voor lokale initiatieven en de grote rol en invloed van de provincie en aan de andere kant de gemeente die er op inwonersniveau voor moet zorgdragen dat voor alle inwoners en bedrijven dezelfde wetten, regels en kaders gelden. Hoe binnen dit spanningsveld te opereren en de ruimte te pakken? Ga er maar aanstaan!

 

Van sturende en bepalende organisatie naar faciliterende partij

De rode draad door alle gesprekken was ook dat door de nieuwe wetten en kaders er andere competenties van ambtenaren gevraagd worden om hun rol te kunnen pakken. Van een sturende en bepalende organisatie verschuift de gemeente naar een faciliterende partij die helpt om de lokale wensen en verandering te realiseren. Dit betekent veel voor de processen binnen de gemeente, maar ook voor de competenties van de gemeenteambtenaren.

 

Het middagprogramma

Na de korte lunch maakte iedereen zich gereed voor het sportieve deel van de dag. Hierbij trokken de gevorderde golfers erop uit om te spelen op de schitterende 18-holes-baan van de Herkenbosch, terwijl de beginnende golfer, onder wie ikzelf, de basisbeginselen onder de knie probeerde te krijgen tijdens de golfclinic. Hierbij was er voor iedereen nog ruimschoots de tijd om verder door te praten over de uitdagingen waar gemeentes voor staan.

Benieuwd wat Bestuursacademie Nederland op dit vlak voor u kan betekenen? Wij vertellen het u graag! Neem gerust contact met ons op!

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.