of 61869 LinkedIn

Specialisatiemogelijkheden binnen de WOZ

Specialisatiemogelijkheden binnen de WOZ. De verschillende taken vragen om specialistische kennis en vaardigheden.
Bestuursacademie Nederland 2 reacties

De uitvoering van de WOZ bestaat uit een heleboel werkzaamheden. Denk aan het bijhouden en analyseren van gegevens, het taxeren van objecten, het communiceren met belanghebbenden en het correct afhandelen van juridische procedures. Allemaal taken die om specialistische kennis en vaardigheden vragen. 

Daarom zijn deze taken onderverdeeld in de volgende specialisaties:

  • Gegevensbeheerder
  • Juridisch specialist
  • Taxateur woningen
  • Taxateur niet-woningen
  • Coördinator

 

WOZ-gegevensbeheerder

Een WOZ-gegevensbeheerder houdt zich bezig met het verwerken en beheren van gegevens die relevant zijn voor de uitvoering van de WOZ en zorgt zo voor overzichtelijke dossiers. De werkzaamheden bestaan vooral uit het opvragen en verwerken van gegevens. Daarnaast controleert de gegevensbeheerder de vastgestelde gegevens op juistheid, volledigheid en betrouwbaarheid en zorgt hij of zij ervoor dat belanghebbenden geïnformeerd worden als er iets in de gegevens wijzigt.
 

WOZ-juridisch specialist

Voor het behandelen van WOZ-bezwaren wordt de juridisch specialist ingezet. Bij de start van het behandelingsproces zorgt de WOZ-juridisch specialist ervoor dat alle informatie beschikbaar is om het ingediende bezwaar op de juiste manier te behandelen. Ook is het belangrijk dat de bezwaarmaker in dit stadium genoeg ruimte krijgt om de bezwaren concreet toe te lichten. Vervolgens gaat de juridisch specialist aan de slag met het opstellen van een uitspraak. Deze uitspraak moet:

  • Duidelijke en goed onderbouwde conclusies bevatten
  • Aantonen dat het bezwaar heel zorgvuldig behandeld is
  • Bij afwijzing de bezwaarmaker overtuigen dat de WOZ-waarde correct is


De juridisch specialist communiceert klantvriendelijk met de betrokkenen over de uitspraak en geeft waar nodig juridisch advies. Leidt een uitspraak tot een langere procedure, dan voert de juridisch specialist deze in (hoger) beroep uit.
 

WOZ-taxateur (woningen en niet-woningen)

Twee verschillende rollen, maar in de basis voeren beide dezelfde werkzaamheden uit. De taxateur bepaalt de waarde van een object. Om de waarde te bepalen wordt er uitgebreid onderzoek gedaan. Actuele ontwikkelingen, marktgegevens, regelgeving en bouwkundige aspecten worden onder de loep genomen. Daarnaast wordt het object vergeleken met vergelijkbare objecten. Om het overzicht te bewaren, gebruikt de taxateur een taxatiemodel. Dat kan een standaard taxatiemodel zijn, maar ook een model dat de taxateur op basis van kennis en ervaring zelf heeft ingericht of verfijnd. Aan de hand van alle verzamelde informatie stelt de taxateur een overzichtelijk rapport op over de waarde van het object, met daarin goed onderbouwde conclusies.
 

WOZ-coördinator

Om alle WOZ-werkprocessen goed uit te kunnen voeren, is het belangrijk dat er een goede samenhang is tussen de vele werkzaamheden. De WOZ-coördinator houdt een oogje in het zeil en zorgt dat de werkzaamheden goed afgestemd worden op bijvoorbeeld andere werkprocessen, basisregistraties, administraties en landelijke voorzieningen. Zo wordt de kwaliteit van de WOZ-werkzaamheden in de organisatie gewaarborgd.
 

Wilt u zich specialiseren binnen de WOZ?

Bent u of wilt u werkzaam zijn binnen de WOZ en wilt u zich specialiseren in een van bovenstaande richtingen? Bekijk dan eens de leerpaden die u kunt bewandelen binnen de WOZ. Zo ontdekt u welke opleiding het beste bij u past.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door D. Burger (fin.adv.) op
De WOZ is dan wel noodzakelijk voor een redelijk eerlijke belastingheffing maar is te bureaucratisch opgetuigd met teveel rechtsbescherming voor futiliteiten waardoor ook sprake is van misbruik. Inderdaad tijd voor verandering. Hoe simpel is het om een algemeen gemeentelijk gestaffeld tarief te stellen voor aantallen m2 grondstuk en m3 inhoud gebouwen en klaar is kees. Griffierecht WOZ zou ook cf. het reguliere bestuursrecht bepaald mogen worden i.p.v. belastingrecht.
Door Spijker (n.v.t.) op
De WOZ/OZB-wetgeving is al langere tijd een achterhaald product (te bureaucratisch, te subjectief, niet efficiënt). Hoogste tijd voor verandering!

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.