of 60775 LinkedIn

Serieus aan de slag met big data

Serieus aan de slag met big data. Wat is big data? De kansen, privacy en de potentie
Bestuursacademie Nederland Reageer

Wat is big data?

De kansen van big data

Publieke organisaties hebben de beschikking over grote hoeveelheden data die steeds beter toegankelijk zijn en gebruikt kunnen worden. Big data biedt ongekende mogelijkheden om nieuwe patronen te herkennen en snel in te spelen op actuele ontwikkelingen. Zo kunnen we big data bijvoorbeeld gebruiken om maatschappelijke opgaven aan te pakken zoals de energietransitie, ondermijnende criminaliteit of het beperken van overlast. Het potentieel is enorm, maar tegelijkertijd roept het gebruik van big data veel vragen op over privacy, transparantie en rechten van burgers.


Big data en privacy

Als overheid is het belangrijk om op een verantwoorde manier met data om te gaan en rekening te houden met juridische en ethische kaders. Want hoe ver mag de overheid ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van burgers? Hoe blijft de autonomie en privacy van elke burger gewaarborgd? Met wie mag een overheidsorganisatie welke data delen en wie heeft er allemaal toegang tot deze gegevens? Bij veel overheidsorganisaties spelen dit soort vragen over de mogelijkheden en risico’s van het gebruik van data.


De potentie van data

Het analyseren en interpreteren van data wordt voor de overheid steeds belangrijker. Veel organisaties zijn volop bezig de mogelijkheden van big data te ontdekken. Maar wat precies de impact zal zijn op de overheid en de samenleving is moeilijk te voorspellen. De informatie die schuilgaat in big data is in potentie zeer waardevol, maar wordt lang niet altijd benut. Zonde, want het is een effectieve manier om vraagstukken op innovatieve wijze op te lossen. (Bij)scholing is dan ook een must.


Serieus met data aan de slag

Serieus met data aan de slag? En meer weten over de mogelijkheden en risico’s van big data? Bij Bestuursacademie Nederland verzorgen wij verschillende opleidingen over big data en data-analyse. Onze opleidingen komen tot stand in samenwerking met experts uit de (beroeps)praktijk. Zij weten als geen ander theorie en praktijk met elkaar te verbinden. Ons totale aanbod vindt u op: www.bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!