of 61441 LinkedIn

Regisseren is kopiëren?

Heb je de nieuwste cd van Trijntje Oosterhuis al gehoord? Songs die klinken als een klok. Prachtig, soms ruig, soms intiem. In een andere stijl dan je tot nu toe van haar gewend bent. Want Trijntje heeft voor het produceren van haar nieuwste nummers Anouk ingeschakeld. De frisse kijk van Anouk als regisseur van haar songs heeft ertoe geleid dat er een heel ander geluid is voor Trijntje. Want Anouk vond dat Trijntje “muziek maakte voor bejaardentehuizen” en heeft Trijntje uit haar comfortzone gelokt om tot een nieuw geluid te komen.

En toch denk ik iedere keer als ik zo’n song hoor: is dit nu Anouk of Trijntje? De producties klinken als Anouk, alleen nu met de stem van Trijntje die rockt als Anouk. En om eerlijk te zijn, als ik dat geluid wil horen luister ik wel naar Anouk zelf, en niet naar Trijntje. Het doet me een beetje terugdenken naar de jaren ‘80 met Stock, Aitken en Waterman. Of het nu Rick Astley, Kylie Minogue, Divine of Samantha Fox was, alles klonk hetzelfde door dit producerstrio. Mooie voorbeelden van een regisseur die zijn ideeën door een ander laat uitvoeren en daardoor de ander laat schitteren. Zoals een filmregisseur de acteurs probeert het script te laten uitvoeren zoals hij dat in gedachten heeft. Hij kopieert zijn visie naar de artiest, die daar dan een mooie performance van maakt.

 

Maar wordt dan niet teveel voorbij gegaan aan de eigen kracht van de artiest? Een regisseur die vanuit een bepaalde visie handelt is te prijzen, maar kan hij genoeg van zichzelf loskomen om ook open te staan voor ideeën van de geregisseerde? Of drukt hij zijn ideeën door en noemt hij dat “samenwerken”.

 

Als beginnend artiest kan ik me voorstellen dat je graag gebruikt maakt van de kennis en ervaring van je regisseur en je door hem laat leiden. Maar als de artiest al een behoorlijk tijd in het vak zit, zou de regisseur misschien wat vaker goed naar zijn ideeën kunnen luisteren, om zo samen te komen tot topproducties. Niet als regisseur denken dat je alle kennis in huis hebt en dat het voor iedereen het beste is als de ander jouw ideeën kopieert. Je als regisseur uit je comfortzone laten halen en niet genoegen nemen met alleen veilige keuzes. En als Anouk je dan een song aanbiedt voor het Eurovisie songfestival, wijs dat dan niet af alleen maar omdat je als producent een andere manier in gedachten had om de liedjes te kiezen. 

 

Dus gemeenten: zet je vertrouwde manier van samenwerken eens aan de kant om je open te stellen voor ideeën uit samenleving. Maak gebruik van de kracht en kennis die daar aanwezig is. Zie participatie niet als middel om jouw ideeën gemakkelijker geaccepteerd te krijgen, maar als een manier om te komen tot beter eindproducties. Dat sluit beter aan bij de Modern World. Ach, laat ik nog maar eens wat nummers van Anouk opzetten.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Gert Rebergen (Directeur-eigenaar) op
Uit m'n hart. Dank voor deze bijdrage.
Ik prefereer Balthazar boven Anouk of Oosterhuis.
De metafoor blijft hetzelfde.
Vr. groet, Gert
www.izare.nl en/of www.grassrootsbv.nl

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.