of 63561 LinkedIn

Provincies hebben meer tijd nodig voor windparken

Provincies hebben meer tijd nodig voor windparken. Afgesproken doelstelling uit het Energieakkoord wordt niet gehaald.
Bestuursacademie Nederland Reageer

Het gaat de meeste provincies niet lukken om in 2020 de beloofde aantallen windmolens op land te plaatsen. De afgesproken doelstelling uit het Energieakkoord wordt dan ook niet gehaald. Dat is de belangrijkste conclusie uit de Monitor Wind op Land 2018 van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Windparken op land

In het Energieakkoord is afgesproken om in 2020 voor 6000 MW aan windmolens op land te hebben staan. Het Rijk heeft daarom met de provincies afspraken gemaakt over geschikte locaties en de verdeling van het aantal windparken per provincie. Provincies hebben daarbij zelf de vrijheid om de locaties aan te wijzen waar deze windenergieprojecten moeten komen.


Haalbaarheid doelstelling energieakkoord

Eind 2018 stond er, volgens de Monitor, in Nederland 3.382 MW aan operationeel vermogen; dat is goed voor ruim 56% van de landelijke doelstelling. Ten opzichte van 2017 is het operationeel vermogen wind op land met 133 MW toegenomen. Vrijwel zeker is dat volgend jaar ongeveer 4.726 MW operationeel vermogen haalbaar is. Dat is goed voor 79% van de nationale doelstelling.


Vertraging

Bij de ontwikkeling van windprojecten op land spelen een aantal algemene knelpunten een rol. Zo worden plannen voor windparken vaak aangevochten door omwonenden en natuurorganisaties. In de meeste gevallen krijgen de bezwaarmakers geen gelijk, maar de juridische procedures leiden wel tot vertraging.


Grote verschillen tussen provincies

Voor het behalen van de doelstelling uit het Energieakkoord bestaan er grote verschillen tussen de provincies. Noord-Holland is de enige provincie die naar verwachting de volledige doelstelling in 2020 zal realiseren. Flevoland, Zeeland, Overijssel en Groningen komen dicht in de buurt en presteren relatief bovengemiddeld ten opzichte van Nederland als geheel. Friesland en Limburg zitten het verst van de doelstelling af.


Extra maatregelen

De minister van Economische Zaken en Klimaat (EZK) en het Interprovinciaal Overleg (IPO) hebben afgesproken dat het deel van de doelstelling dat op 31 december 2020 niet wordt gehaald in de periode tot 2023 wordt verdubbeld. Volgens de Monitor resulteert dit uiteindelijk in meer duurzame energie in 2023.


Meer weten?

Het volledige rapport ‘Monitor Wind op land 2018’ vindt u hier.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Fris deze zomer je kennis op met onze Summerschool!

Voor iedereen die in de zomer altijd vol energie zit en hier graag op een waardevolle manier gebruik van maakt, hebben wij een leuk nieuwtje: wij organiseren deze zomer een Summerschool. 

 

Lees er hier meer over

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.