of 59250 LinkedIn

Overheidsinstellingen Flevoland werken samen aan mobiliteit, jong talent en vitaliteit

Reageer

Op 8 oktober vond de jaarlijkse themadag van SamenWerken in Flevoland (SWiF) plaats, die deze keer werd georganiseerd door Gemeente Dronten. 150 HRM-medewerkers en leidinggevenden van de verschillende in SWiF verenigde organisaties konden elkaar ontmoeten en workshops volgen op het gebied van netwerken, leiderschap en werken vanuit je talent. De dag vormde de aftrap voor de provinciebrede Week van de Samenwerking. Bestuursacademie Nederland sprak met Bert Kok van Gemeente Dronten over SWiF en vroeg hem hoe SWiF omgaat met uitdagingen die veel lokale en regionale overheden met Flevoland delen: mobiliteit, vitaliteit en het aantrekken en behouden van jonge talenten.

Meer samenwerken, kennis delen en elkaar ondersteunen. Met dat doel organiseerden de zes Flevolandse gemeenten zich in 2010 samen met de provincie Flevoland en het Waterschap Zuiderzeeland in SWiF. De themadag en de themaweek zijn slechts enkele van de projecten die het samenwerkingsverband al heeft opgeleverd. Bert: “We proberen vooral heel veel samen te doen en elkaar wederzijds te informeren hoe het bij onze organisatie gaat, zodat we van elkaar kunnen leren. Zo hebben we een gezamenlijke website opgezet die toegankelijk is voor elke medewerker van de aangesloten organisaties. Ze kunnen daar een eigen profiel op zetten, zodat ook andere organisaties kunnen zien welke kwaliteiten aanwezig zijn in het SWiF-samenwerkingsverband.”
 
Vergroten mobiliteit
SWiF is in eerste instantie opgericht om de mobiliteit van de medewerkers te vergroten. “In die opzet zijn we zeker geslaagd”, vertelt Bert enthousiast. “Er zijn korte lijnen tussen de HRM-afdelingen van de organisaties en medewerkers worden onderling uitgewisseld. Zo kan iemand die binnen een bepaalde organisatie niet of niet meer op z’n plek is, binnen een andere organisatie mogelijk een nieuwe uitdaging vinden.” SWiF zorgt er ook voor dat de kosten voor werving en selectie beperkt worden. Bert licht toe: “De organisaties binnen SWiF hebben met elkaar afgesproken dat alle medewerkers bij vacatures een interne kandidaat zijn. Zij hebben dus een voorkeurspositie boven externe sollicitanten en zo worden hun kansen vergroot.”
 
Talent
De overheid heeft een stoffig imago en het is dus niet altijd gemakkelijk om jong talent binnen te halen én te behouden. Hoe pakt SWiF dit aan? Bert: “We onderzoeken nu hoe we traineeships kunnen inpassen in de SWiF-organisaties, zodat we trainees kunnen laten ervaren hoe het is om binnen een overheidsorganisatie te werken en dat er veel mooi en uitdagend werk in zit. De resultaten vanuit andere samenwerkingsverbanden zijn goed. Trainees werken gedurende hun traineeship bij drie verschillende organisaties, zodat ze een goed beeld krijgen van de verschillende werkzaamheden waar ze mee te maken kunnen krijgen.”
 
Vitaliteit
Een ander thema dat hoog op de agenda van SWiF staat is het vitaal houden van medewerkers. Bert vertelt: “In de gemeente Dronten hebben we in het voorjaar een week van de vitaliteit georganiseerd. Tijdens deze week konden de medewerkers workshops volgen. Ook werd er aandacht besteed aan sportieve activiteiten en konden medewerkers hun bloed laten prikken. Maar daar hield het niet op: in een brainstormbijeenkomst met een aantal medewerkers van de gemeente hebben we ideeën opgedaan om de vitaliteit binnen onze organisatie te vergroten."
 
Kortom: als we Bert Kok mogen geloven, hebben de Flevolandse overheidsinstellingen al veel voor elkaar gekregen met SWiF, maar is de stip aan de horizon nog lang niet bereikt.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.