of 59318 LinkedIn

Overheidsinstanties moeten een FG aanstellen

Overheidsinstanties moeten een FG aanstellen. De verplichting om een functionaris voor de gegevensbescherming aan te stellen, geldt ongeacht het type gegevens dat verwerkt wordt.
Bestuursacademie Nederland Reageer

Nog ruim een week en het is zover. Op 25 mei treedt de nieuwe Europese privacywetgeving, de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking. Alle organisaties die met persoonsgegevens werken, krijgen ermee te maken. Zeker de overheid. Het is dus zaak goed op de nieuwe wet voorbereid te zijn.

Functionaris voor de gegevensbescherming

Er is al veel publiciteit voor de nieuwe wet geweest, dus bewustwording is er inmiddels wel. Maar wat moet er eigenlijk precies gebeuren en wat kan er worden gedaan om aan de nieuwe wet te voldoen? Voor de overheid gelden niet helemaal dezelfde regels als voor het bedrijfsleven. Zo zijn overheidsinstanties en publieke organisaties altijd verplicht om een functionaris voor de gegevensbescherming (FG) aan te stellen, ongeacht het type gegevens dat ze verwerken. Het kan gaan om de Rijksoverheid, gemeenten en provincies, maar ook om bijvoorbeeld zorg- en onderwijsinstellingen. Voor rechtbanken geldt dit overigens niet.


Meer transparantie

Daarnaast moeten organisaties zorgen voor meer transparantie, zodat mensen hun gegevens makkelijk kunnen inzien en laten aanpassen. Ook op het voorkomen van datalekken wordt veel strenger toegezien. Daarnaast moet duidelijker worden aangegeven waarvoor gegevens worden gebruikt.
 
Heeft u in uw (toekomstige) functie te maken met de nieuwe privacywet? Bekijk dan eens de verschillende opleidingen en trainingen van Bestuursacademie Nederland, waarin u klaargestoomd wordt voor uw verantwoordelijke rol:

 

•  Training Data Protection Officer CIPP/E

•  Training Informatiebeveiliging en Privacywetgeving in de Praktijk (DPO)

•  HBO Data Protection Officer (DPO)

•  Masterclass Data Protection

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.