of 59147 LinkedIn

Nieuwe raad in aantocht

Nieuwe raad in aantocht. Politiek is natuurlijk niet voorspelbaar, maar een ontwikkelprogramma ondersteunt de raad in ieder geval wel in zijn voornemen er een mooie, productieve raadsperiode van te maken.
Reageer

Augustus 2018. Het zomerreces zat er bijna op. Eindelijk kon de nieuwe raad echt van start. De griffier had er zin in.

Er waren nogal wat wisselingen geweest na de verkiezingen. Oudgedienden waren afgezwaaid en een verse lading enthousiaste, gedreven raadsleden had zijn entree gemaakt in de politieke arena.

De griffier had zich erg verheugd op deze mix tussen ervaren politici en vers bloed.

Maar hij had ook wel de nodige zorgen gehad over de fricties die dit kon geven en de gevolgen daarvan voor de kwaliteit van de besluitvorming. Hij was daarom al vroeg begonnen met het schetsen van een ontwikkelprogramma voor de nieuwe raad.

Al in het najaar van 2017 had hij voor zichzelf op een rij gezet welke resultaten hij wilde bereiken met het ontwikkelprogramma.

Want het was voor hem meteen duidelijk dat het niet alleen een introductieprogramma moest zijn. Een succesvolle raad vraagt ondersteuning in ontwikkeling in de hele raadsperiode.

Samen met een externe ontwikkeladviseur had hij de hoofdlijnen van het programma geschetst. Natuurlijk niet een al volledig dichtgetimmerd ontwikkelpad voor de komende 4 jaar. Een raad die rekening houdt met een veranderende samenleving, vraagt immers ook een ontwikkelprogramma dat daarop kan inspelen. En het plan moest natuurlijk aan blijven sluiten bij de ontwikkelfase waarin de raad zich bevindt.

Het was een mooi plan geworden met een mix tussen kennis en vaardigheden. Ingebracht door medewerkers uit de eigen ambtelijke organisatie, de griffie en externe trainers. Zodat de raadsleden een goed beeld kregen hoe het in hun gemeente gaat, maar ook geprikkeld werden door ervaringen in andere gemeenten.

De eerste maanden zaten er nu op. Een korte evaluatieronde langs de raadsleden voor het reces had vele tevreden gezichten laten zien over het ontwikkelprogramma. Met vertrouwen keek de griffier uit naar het komende jaar.

Politiek is natuurlijk niet voorspelbaar, maar het ontwikkelprogramma ondersteunde de raad in ieder geval wel in zijn voornemen er een mooie, productieve raadsperiode van te maken.

 


 

Benieuwd wat onze ontwikkeladviseurs voor uw raad kunnen betekenen? Neem contact op met Yvette Post via YPost@bestuursacademie.nl of 06 - 53 16 47 61.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.