of 62284 LinkedIn

Nederlanders steeds vaker slachtoffer van cybercrime

Nederlanders steeds vaker slachtoffer van cybercrime. Als organisatie goed voorbereid zijn op cybercrime?
Bestuursacademie Nederland 1 reactie

Uit een onderzoek van het Centraal Bureau van Statistiek (CBS) blijkt dat steeds meer Nederlanders het slachtoffer zijn van cybercrime. Ben jij al op je hoede?

Cybercrime, wat is dat precies?

Met cybercrime, ook wel cybercriminaliteit, bedoelen we alle strafbare feiten die digitaal gepleegd worden. Dat kan gedaan worden met een computer, maar ook met een smartphone, tablet of smartwatch. Denk aan misdaden als hacken, identiteitsfraude, oplichting of cyberpesten (bijvoorbeeld stalken of afpersing via de mail).
 

Steeds meer cybercrime

Uit het onderzoek van het CBS blijkt dat het aantal slachtoffers van traditionele vormen van criminaliteit steeds meer daalt. In 2012 was maar liefst 20% van onze bevolking (15-plussers) het slachtoffer van misdaden als inbraak, bedreiging of vernieling van persoonlijke bezittingen. In 2019 was dat nog 14%. Het aantal slachtoffers van cybercrime was in 2019 13%, terwijl dat in 2017 nog 11% was. Volgens de politie komt deze toename vooral door een stijging in hacken (verdubbeld), internetoplichting (39%) en identiteitsfraude (17%).
 

Criminelen grijpen hun kans tijdens de coronacrisis

De laatste tijd komt vooral phishing veel voor. Mensen ontvangen dan een e-mail, WhatsAppbericht of sms met een valse link. Vaak wordt er gevraagd om iemands inloggegevens en soms zelfs om geld. Op deze manier hebben criminelen al misbruik gemaakt van alle aandacht voor het coronavirus en de angst en paniek die dit met zich meebrengt. Er worden mails verstuurd met informatie over het virus en daarbij een valse link of een bijlage die een virus bevat. Een ander voorbeeld zijn sms-berichten uit naam van een bank. Hierin word je gewaarschuwd dat je bankpas verloopt en dat je dat kunt voorkomen door op de link te klikken. Let dus heel erg op. Een bank verstuurt nooit links via een SMS-bericht. Open daarom niet zo maar een link of bijlage, maar bekijk eerst heel goed wie de afzender is. Ook rare spelfouten of slecht geformuleerde zinnen kunnen aantonen dat een bericht nep is.
 

Het kabinet treft maatregelen

Het kabinet wil cybercrime bestrijden en politie en justitie meer bevoegdheden geven om dit probleem aan te pakken. Het plan is om de komende jaren een budget beschikbaar te stellen van 26 miljoen euro. Hiermee kan er onderzoek gedaan worden naar cybercrime, kan de politie zich meer richten op sporenonderzoek naar digitale criminaliteit en kan de politie extra personeel aannemen om de cybercriminaliteit op regionaal en landelijk niveau aan te pakken.
 

Wat kun je zelf doen om cybercrime te voorkomen?

De politie geeft tips:

  • Beveilig je computer goed met een sterk wachtwoord
  • Voeg eventueel een extra beveiligingslaag toe aan bijvoorbeeld je e-mailaccount of clouddienst met een tweestapsverificatie (meestal een toegangscode die verzonden wordt naar je mobiele telefoon)
  • Installeer updates direct als ze beschikbaar zijn
  • Gebruik virusscanners, firewalls of scriptblockers
  • Maar regelmatig een back-up van je (waardevolle) bestanden
  • Geef nooit jouw inloggegevens aan iemand anders
  • Klik niet zomaar op een link of bijlage

 

Cybercrime is tegenwoordig een van de grootste bedrijfsrisico’s

Ook organisaties moeten erg opletten. Zeker nu, melde het Openbaar Ministerie (OM). Omdat veel mensen thuiswerken vanwege het coronavirus verwacht het OM dat het aantal digitale aanvallen zal stijgen. Het is voor organisaties veel lastiger om op afstand een virus te signaleren en deze tegen te houden. Daarom is het belangrijk voor een organisatie om:

  • zicht te hebben op de risico’s van cybercrime
  • de impact hiervan op de organisatie te begrijpen
  • in staat te zijn de organisatie tegen cybercrime te beschermen

Beveiligde verbindingen zijn onmisbaar en het IT-team moet zo veel mogelijk blijven monitoren op digitale aanvallen.
 

Als organisatie goed voorbereid zijn op cybercrime?

Wil je meer leren over cybercrime en ervoor zorgen dat jouw organisatie in staat is om digitale aanvallen te voorkomen of bestrijden? Bekijk dan eens ons opleidingsaanbod. Wij bieden onder andere de HBO Criminologie en Cybersecurity aan, waarin je cybercriminaliteit analyseert en leert hoe je cybersafety toepast binnen jouw organisatie en maatschappelijke omgeving. Wil je meer weten over dit HBO-programma of heb je hulp nodig bij het kiezen van een andere opleiding? Wij helpen je graag. Je kunt ons bereiken via 035 - 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Tjeerd op
Ik kreeg recent 3 afpersing mails. Gestolen/gekochte bestanden van jaren geleden gekraakte Amerikaanse luchtvaartmij, zover ik dat kon checken. Politie Utrecht gebeld, die mij verwezen naar fraudehelpdesk.nl. Daar gekeken, maar schiet daar niks mee op. Ik kan wel melden, maar er wordt volgens hun niets mee gedaan wegens de privacy wetgeving. Teleurgesteld weggeklikt.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.