of 65101 LinkedIn

Maak alleen nog in 2021 gebruik van de regeling ‘Aftrek studiekosten’

Maak alleen nog in 2021 gebruik van de regeling ‘Aftrek studiekosten’.
Bestuursacademie Nederland Reageer

Wil je als particulier een opleiding of training volgen, die je zelf moet betalen? Profiteer dan nog snel van de regeling ‘Aftrek studiekosten’, waarmee je tot 50% van je studiekosten kunt terugkrijgen! Dat kan alleen nog in 2021.

Een voordeel dat kan oplopen tot wel 50%

De regeling ‘Aftrek studiekosten’ maakt het mogelijk om je opleiding tot bijna 50% voordeliger te volgen, doordat je een groot deel van de gemaakte studiekosten kunt aftrekken van je inkomstenbelasting. Dat geldt ook voor de studiekosten van je fiscale partner. Je mag in totaal € 15.000,- aan studiekosten opgeven. Dat is inclusief lesgeld, examengeld en kosten van praktijkdagen, verplichte boeken en software. Wel geldt er altijd een drempel van € 250,-. Deze dien je van het totale bedrag af te trekken. Over het overgebleven bedrag betaal je geen belasting. 

Afhankelijk van wat je hoogste belastingschaal is, krijg je 49,5% of 37,1% van je studiekosten terug. Een mooi voordeel, maar helaas stopt het ministerie van OCW vanaf 2022 met deze regeling. Dus als je hier nog gebruik van wilt maken, wees er dan snel bij! 
 

Voorwaarden om gebruik te kunnen maken van het belastingvoordeel

Je komt in aanmerking voor de studiekostenaftrek als je je vóór 31 december 2021 inschrijft voor een opleiding of training en die ook voor deze datum betaalt. Je hoeft niet per se voor 31 december 2021 te starten met je opleiding. Je kunt je bijvoorbeeld ook inschrijven voor een startmoment in februari 2022.

 

Daarnaast gelden de volgende voorwaarden: 

  • Je bent belastingplichtig in Nederland.
  • Je betaalt je opleiding zelf. Wordt een deel van je opleiding vergoed door bijvoorbeeld je werkgever? Dan tellen alleen de kosten mee die je zelf moet betalen. 
  • Jij of je fiscale partner maken de kosten voor de opleiding. Kosten van de studie van bijvoorbeeld je kind, mag je niet aftrekken. 
  • Je komt niet in aanmerking voor studiefinanciering of een studievoorschot. Je kunt wel gewoon gebruikmaken van het belastingvoordeel als je het levenlanglerenkrediet ontvangt. 
  • De opleiding is gericht op je (toekomstige) beroep. 
  • Er is sprake van een leertraject, waarbij je kennis opdoet onder begeleiding of toezicht.

 

Vragen over de regeling ‘Aftrek studiekosten’?

Heb je vragen over deze regeling? Of wil je graag gebruikmaken van de regeling, maar weet je nog niet precies voor welke opleiding of training? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag! Je kunt contact met hen opnemen via 035 20 04 911 of info@bestuursacademie.nl

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.