of 61043 LinkedIn

Lady Gaga als organisatieadviseur?

Een van de voordelen van mijn werk is dat ik veel onderweg ben. Dat geeft me ruim de tijd om te bellen, muziek te luisteren en over het werk na te denken. Met de iPod op shuffle komen de meest verschillende nummers langs en daarmee borrelen ook de meest verschillende ideeën op. Hoe muziek toch je stemming en gedachten kan beïnvloeden!

Zo reed ik pas na afloop van een training ‘Meten van beleidseffecten’ in mijn ouwe, trouwe Saab relaxed richting huis. Door de luidsprekers klonken de opzwepende klanken van Joe Jackson’s “You can’t get what you want till you know what you want”. En dat beschrijft precies de discussie die we ’s ochtends bij die gemeente hadden. Je kunt heel goed gaan meten hoe je presteert als gemeente en daarbij allerlei prestatie-indicatoren benoemen. En vervolgens heel erg trots zijn als je een 8,3 scoort, of een wachttijd van 30 seconden. Maar wat zegt die uitslag van een 8,3 als je niet van tevoren bedacht hebt wat je eigenlijk zou willen scoren, wat je ambities zijn?

Ja, je kunt gaan benchmarken, maar dan zie je alleen maar of je beter of slechter scoort dan je collega’s. Maar wie zegt u dat het gemiddelde van de benchmark ook datgene is wat uw burger wenst? Of sterker nog, heeft u al aan uw burgers gevráágd met welk cijfers voor de gemeente zij eigenlijk tevreden zijn? Vinden zij die 30 seconden wachttijd te lang, goed of mag die ook wel langer zijn als ze daarna maar meteen een goed antwoord krijgen? Vragen zij die 8,3 van u, of willen ze een 10 en zijn ze bereid daarvoor ook in de buidel te tasten, of zeggen ze: “Een zesje is goed genoeg als daardoor de kosten laag blijven”?  You can’t get what you want till…

Ik heb meteen maar eens verder gescrolled onder Jackson op mijn iPod om te zien of er nog meer managementwijsheden voor de overheid naar boven kwamen in mijn afspeellijst. Wat te denken van Won’t you stay a little bit longer (Jackson Browne). Wellicht dé vraag die we straks aan alle vergrijsde uitstromers moeten gaan stellen om te voorkomen dat we met een lege organisatie achterblijven, waaruit de kennis is verdwenen. Man in the mirror (Michael Jackson) geeft precies aan waarmee ieder MD-traject of persoonlijk ontwikkelingstraject zou moeten beginnen: jezelf eens goed in de spiegel bekijken.

Of What have you done for me lately (Janet Jackson)? In hoeverre zien uw burgers nog wat de gemeente, provincie of waterschap voor ze doet? Zien ze alleen het paspoort, rijbewijs en vergunning of zijn ze zich bewust van al het werk dat de overheid voor hen verzet? State of shock (The Jacksons en Mick Jagger) beschrijft volgens mij het best hoe veel maatschappelijke en culturele organisaties zich voelen nu bezuinigingen door gemeentes steeds meer vorm krijgen.

Genoeg Jacksons, ook andere artiesten op mijn iPod blijken over vaardigheden als organisatieadviseur te beschikken: A little less conversation (a little more action) (JunkieXL/Elvis) voor alle beleidsmakers, spreekt voor zichzelf. Evenals Remember the promise you made (Cock Robin) voor alle raadsleden. En voor alle regievoerende ambtenaren: Laat het los (Van Dik Hout). Als toetje: iedereen die weleens vergadert zou naar Mannen vragen rond (Van Kooten en De Bie) moeten luisteren. Biedt een heel nieuw perspectief op de Rondvraag.

Zoals je ziet aan mijn afspeellijst ben ik boven de 40. Dus ik ben benieuwd of de huidige generatie popmuziekanten ook nog wijze songtitels voor de overheid heeft. Dus wie me kan helpen om Lady Gaga als adviseur in de publieke sector in te zetten, is meer dan welkom om de lijst met titels aan te vullen…

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reactie op dit bericht

Door Erwin van de Pol (adviseur) op
Leuk idee Herrick, tijd voor een playlist op Spotify. En wat betreft de benchmarking van gemeenten sla je de spijker op zijn kop.
Door Erwin van de Pol (adviseur) op
Leuk idee Herrick, tijd voor een playlist op Spotify. En wat betreft de benchmarking van gemeenten sla je de spijker op zijn kop.
Door Elma Nieuwlaats .v Eekelen (productiemedewerkster) op
Ik ben een zo grote fan van Michael jackson,hij heeft al heel wat nummers > the earthsong ,you are not alone,childhood,go to soon, smile .you are my life dit zijn mij favourite nummers van mijn lieverd MICHAEL JACKSON geschreven wat de samen leven ook veel nog van kunt leren,ook Marco borsato.Einde van de lijn,als er nooite meer een morgen zou zijn,de wens,vlinder,doe wat je wilt met mij,vogelvrij heeft ze en lady gaga waar mijn dochter en ik ook fan van zijn,zelf heb ik er ook een dat komt ook vanuit de bijbel wat jezus zeide des tijd tegen zijn apostellen .Behanded mensen zo als je zelf ook behandeld wilt worden, Wie over een ander beoordeeld zal zelf ook beoordeeld worden,en die teksten zegt mij meer dan genoeg! bij mijn staan ze ook op mijn mp 3 speler en talk talk .life is what your make it,it my life,livin in another paradise,ik zou de deze artiesten dolgraag willen ontmoeten nog in mij leven,doe de groetjes aan lady gaga van mij en mijn dochter wij houden ziels veel van haar xxx
love and peace
take care greeting from Elma Mj?M.B mLady GAGA lover

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.