of 60775 LinkedIn

Krapte op de arbeidsmarkt

Krapte op de arbeidsmarkt. Het belang van strategisch arbeidsmarktbeleid
Bestuursacademie Nederland Reageer


Het gaat goed met de Nederlandse economie. Het aantal banen en vacatures stijgt, terwijl het aantal werklozen daalt. Ook voor de overheid is de uitdaging groot om voldoende medewerkers aan te blijven trekken. Uit de nieuwste kwartaalcijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat in het openbaar bestuur er in het tweede kwartaal van 2018 2.000 banen bijgekomen zijn ten opzichte van de eerste drie maanden van dit jaar. Sinds het vierde kwartaal van 2017 groeide ook het aantal openstaande vacatures in het openbaar bestuur: van 9.900 naar 11.800.

Gespannen arbeidsmarkt

Doordat het aantal vacatures oploopt, terwijl het aantal mensen dat werkloos is verder daalt, neemt volgens het CBS de spanning op de arbeidsmarkt toe. ‘Tegenover elke openstaande vacature staan gemiddeld 1,4 werklozen.’ De arbeidsmarkt is nu drie kwartalen gespannen. Een gespannen arbeidsmarkt betekent dat de vraag naar arbeid bovengemiddeld is en het beschikbare aanbod relatief laag.


Het vinden van geschikt personeel

Het is door de toenemende krapte op de arbeidsmarkt voor overheidsorganisaties steeds moeilijker  om geschikt personeel te vinden voor openstaande vacatures. En dat zal als de economie nog verder groeit, alleen nog maar moeilijker worden. Ook ontwikkelingen als vergrijzing, globalisering en de benodigde energietransitie hebben grote gevolgen. Dit kan op (middel)lange termijn zorgen voor tekorten of juist overschotten op de arbeidsmarkt. Zaak dus om niet stil te zitten. 


Het belang van strategisch arbeidsmarktbeleid

Om in te kunnen spelen op de continue veranderingen op de arbeidsmarkt is het belangrijk om te werken aan een proactief arbeidsmarktbeleid. Beleid dat gericht is op het aantrekken, opleiden en behouden van voldoende en gekwalificeerd personeel. Bij Bestuursacademie Nederland hebben wij daarom de Post Bachelor Strategisch Arbeidsmarktbeleid ontwikkeld. In deze opleiding leert u organisatiebeleid in te richten dat goed inspeelt op de ontwikkelingen in de markt. Zo beschikt uw organisatie op het juiste moment over voldoende medewerkers met de juiste competenties.

 

Meer weten? Bekijk de Post Bachelor Strategisch Arbeidsmarktbeleid.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!