of 63000 LinkedIn

Kijkje in het leven van een strategisch adviseur bij de overheid

Kijkje in het leven van een strategisch adviseur bij de overheid. Strategisch adviseren over multidimensionale vraagstukken
Bestuursacademie Nederland Reageer

Heb je in jouw werk bij de overheid regelmatig te maken met complexe vraagstukken en lijkt het je een interessante uitdaging om hiervoor passende oplossingen te bedenken? Ontwikkel jezelf verder tot strategisch adviseur!

Strategisch adviseren over multidimensionale vraagstukken

Complexe vraagstukken vragen om een advies dat verder reikt dan het eigen vakgebied. Een advies waarin trends en ontwikkelingen zijn meegenomen en dat rekening houdt met de visies en belangen van alle betrokken partijen. Een strategisch advies geeft via verschillende scenario’s de route weer om bij de beoogde oplossing of resultaten te komen. Dat kan een advies zijn voor de aanpak van een project, bijvoorbeeld een omgevingsplan of intern verandertraject, maar ook een advies gericht op nieuw beleid.
 

Wat een strategisch adviseur doet en moet kunnen

Adviseren natuurlijk. Zowel mondeling als schriftelijk. Maar een functie als strategisch adviseur gaat veel verder dan dat. Je houdt continu in de gaten wat er in de maatschappij gebeurt. Welke nieuwe trends en ontwikkelingen zie je? En kunnen deze als kansen benut worden of vormen ze juist een probleem dat om een oplossing vraagt? 

Het proces om vervolgens tot een weloverwogen advies te komen start met een uitgebreide analyse. Je past verschillende analysemethoden toe om een vraagstuk helemaal uit te pluizen en gaat het gesprek aan met betrokken partijen. Wat zijn hun visies en belangen rondom het vraagstuk? Welke partijen kunnen je helpen in het behalen van de gewenste resultaten? Netwerken en verbinden is dus heel belangrijk. Ook moet je goed kunnen inschatten wat de effecten van jouw advies zullen zijn op de samenleving. 

Ben je tot een concreet en uitvoerbaar advies gekomen? Dan zet je jouw beïnvloedingsvaardigheden in om draagvlak te creëren voor je plannen bij je collega’s, het bestuur en alle stakeholders en ben je vervolgens betrokken bij de implementatie van het advies. 
 

Elk domein heeft adviseurs nodig

Wil je jouw stad mooier maken? Ligt je hart bij klimaatverbetering en verduurzaming? Of ben je liever betrokken bij interne organisatievraagstukken? Als strategisch adviseur kun je alle kanten op. Voorbeeldfuncties zijn:

  • Bestuursadviseur
  • Adviseur Duurzaamheid 
  • Adviseur Openbare Orde en Veiligheid
  • Adviseur Informatiebeveiliging
  • Adviseur Ruimtelijke Ordening
  • Adviseur Verandermanagement
  • Adviseur Wmo

 

Aan de slag als strategisch adviseur

Wil je meer kennis opdoen over het vak van de strategisch adviseur en de juiste vaardigheden ontwikkelen, zodat je de vraagstukken die spelen binnen jouw organisatie succesvol kunt aanpakken? Dan raden wij je onze Leergang Strategisch Adviseren in de Publieke Sector aan. Hierin je leer je wat de rol, positie en verantwoordelijkheden van een strategisch adviseur zijn, oefen je met het gebruik van verschillende analyse-instrumenten en ontdek je welke adviesstijlen het beste bij jou passen. Ook onderwerpen als scenarioplanning, verandermanagement en proces- en programmamanagement komen uitgebreid aan bod.

 

Voor vragen of meer informatie over deze opleiding zijn wij te bereiken via 035 - 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.