of 63082 LinkedIn

Kijkje in het leven van de invorderingsambtenaar

Kijkje in het leven van de invorderingsambtenaar. Het takenpakket en de competenties
Bestuursacademie Nederland Reageer

Lokale belastingheffing en de daarmee samenhangende invordering is een vak apart. Maar vooral een waardevol vak: je betekent écht iets voor burgers. Benieuwd wat een invorderingsambtenaar allemaal doet? Je leest het in dit artikel.

Het takenpakket van de invorderingsambtenaar

Zoals de functienaam al doet vermoeden, houd je je als invorderingsambtenaar bezig met het invorderen van belasting- of toeslagschulden. Aan jou de taak om ervoor te zorgen dat het volledige invorderingsproces soepel verloopt. Dat kan bij de lokale overheid zijn, maar ook bij een grote organisatie zoals de Belastingdienst.

 De werkzaamheden binnen het invorderingsproces zijn afwisselend. Je regelt de administratieve verwerking van invorderingen en neemt contact op met klanten die een betalingsachterstand hebben. Je bespreekt de situatie met hen (of hun bewindvoerder) en geeft een passend advies. Soms wijs je klanten op hun recht op kwijtschelding, omdat zij hun schulden simpelweg nooit zullen kunnen betalen. Is de financiële situatie van de klant voldoende om de schulden terug te betalen, dan maak je ter ondersteuning een plan met afspraken, meestal in de vorm van een betalingsregeling. Vervolgens houd je in de gaten of klanten de afspraken nakomen. Zo niet, dan verstuur je een aanmaning. In uiterste gevallen ga je over tot beslaglegging.

 

De competenties van de invorderingsambtenaar

Als invorderingsambtenaar kun je heel goed met mensen omgaan en ben je een deskundige gesprekspartner. Je bent een goede luisteraar en in staat om je volledig in te leven in klanten en hun situaties. Ook kun je goed samenwerken met collega’s en andere betrokken partijen in de incassoketen. Daarnaast:

  • ben je flexibel;
  • ben je overtuigend;
  • toon je initiatief.

 

Opleiding tot invorderingsambtenaar

Met onze opleiding Invorderingsambtenaar (IVA) word je opgeleid tot een gecertificeerde invorderingsambtenaar, die in de volle breedte inzetbaar is. Na afronding van deze opleiding heb je zicht op de verschillende mogelijkheden en bevoegdheden voor invordering en kwijtschelding, ken je jouw rol in bezwaar- en beroepsprocedures en kun je zelfs beleidsmatig adviseren over invordering. Voor meer informatie over deze opleiding kun je contact met ons opnemen via 035 – 7 604 860 of info@bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.