of 63372 LinkedIn

Kijkje in de toekomst: Verandering financiële functie

Kijkje in de toekomst: Verandering financiële functie
Bestuursacademie Nederland Reageer

A&O Fonds Gemeenten deed onderzoek naar de toekomst van de financiële functie van gemeenten. De digitalisering biedt kansen voor de kwaliteit, transparantie en productiviteit van de financiële functie. Maar hoe dan precies? 

Verkenning: de impact van digitalisering op de financiële functie

A&O Fonds Gemeenten heeft in 2020 een onderzoek uitgevoerd onder gemeenten en technologiepartners naar de impact van de digitalisering op de financiële functie van gemeenten. Een belangrijk onderzoek, omdat de aanhoudende tekorten in het sociaal domein onhoudbaar worden en de coronacrisis de financiële druk voor gemeenten vergroot. Dat vraagt om het verbeteren van de gemeentelijke efficiëntie en beter inzicht in de financiële prestaties. A&O Fonds Gemeenten heeft in kaart gebracht hoe gemeenten dit kunnen bereiken met behulp van nieuwe technologie en een andere inrichting van de financiële functie. 
 

Opbrengsten van nieuwe technologie

De financiële functie zal meer waarde toevoegen in de vorm van strategisch advies. Nieuwe technologie kan daarbij helpen door het versterken van de kwaliteit, transparantie en productiviteit van de financiële functie. Door de automatisering kunnen bepaalde stappen in de financiële huishouding overgeslagen worden en het niet meer handmatig invoeren van data voorkomt fouten en daarmee herstelwerkzaamheden. Processen worden dus sneller en efficiënter. Ook neemt de volledigheid en betrouwbaarheid van data en analyses toe door de automatische data-invoer en meer geavanceerde analyses en controles. Een belangrijke basis voor sturing en besluitvorming! 
 

Verandering van de rollen in de financiële functie

Door de digitalisering verandert ook de inhoud van de verschillende rollen binnen de financiële functie, die veelal bestaat uit Operationele Financiën, Financial Control en Business Control. 
 

Operationele Financiën

Voorheen lag de focus voor Operationele Financiën met name op een efficiënte en effectieve uitvoering van de administratie. Door het wegvallen van de handmatige invoer zal deze afdeling in de toekomst meer bezig zijn met het uitvoeren van analyses voor directie, management en het college. Medewerkers zullen de regie moeten voeren over de automatische processen en zich gaan focussen op het vinden van uitzonderingen en uitval in data. 
 

Financial Control

Controles en analyses zullen veel gerichter zijn en de afdeling Financial Control zal in staat zijn om continu sturingsinformatie op te leveren. Nieuwe visualisatietechnologie maakt het mogelijk om deze sturingsinformatie op aantrekkelijke wijze te presenteren. Er wordt van de toekomstige financial controller verwacht dat hij snel kan inspelen op actuele vragen, dat hij de organisatie(onderdelen) goed begrijpt en dat hij duidelijk uitleg kan geven over de gepresenteerde sturingsinformatie. 
 

Business Control

Business Control wordt de strategische businesspartner van de organisatie en krijgt een leidende rol bij het maken van financiële en strategische keuzes op het gebied van beleidsontwikkeling en het optimaliseren van werkwijzen. Op basis van nieuwe technologie kunnen business controllers sneller tot betere inzichten, adviezen, prognoses, begrotingen en businesscases komen. 
 

Verandering vraagt om nieuwe vaardigheden

Werkprocessen zullen anders ingericht worden en dat heeft ook effect op de taken van financieel medewerkers. Boekhoudkundige vaardigheden worden minder belangrijk. Belangrijker worden:

  • Technische vaardigheden: om nieuwe analyse- en visualisatietechnologie te kunnen gebruiken, feedback te kunnen geven aan de ontwikkelaars hiervan en de kwaliteit van data te garanderen.
  • Analytische vaardigheden: om data te analyseren en uitzonderingen en uitval op te sporen. 
  • Communicatieve vaardigheden: om de uitkomsten van analyses begrijpelijk uit te kunnen leggen aan de organisatie.
  • Zakelijke en adviserende vaardigheden: om kritisch te kunnen zijn naar de organisatie toe, risico’s te kunnen benoemen en (ongevraagd) advies te kunnen geven.
     

Aan de slag met het vernieuwen van de financiële functie

Niet elke gemeente staat te springen om nieuwe technologie. Sommige medewerkers zien het belang er niet van in en anderen zijn bang dat hun functie zal verdwijnen. Werk daarom allereerst aan bewustwording en zet het onderwerp ‘digitalisering van de financiële functie’ op de agenda. Vertrouwen speelt een belangrijke rol. Vertrouwen in de visie, toekomstige oplossingen en elkaar. Om dat vertrouwen te creëren, kun je kennis- of inspiratiesessies organiseren met voorbeelden van best practices. Laat zien wat je met digitalisering kunt bereiken en laat je medewerkers vooral meedenken over de toekomst. Durf samen te experimenteren en draai pilots. Met kleine experimenten kun je al hele grote stappen zetten. Om je medewerkers hierin mee te krijgen, begin je met kleine initiatieven waar zij de waarde van inzien en waar ze graag aan willen meewerken. 
 

Meer informatie

Het volledige onderzoeksrapport van A&O Fonds Gemeenten vind je hier. Wil je ervoor zorgen dat jij en je collega’s de benodigde kennis en vaardigheden ontwikkelen voor jullie rol binnen de toekomstige financiële functie? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek over onze incompany- en maatwerktrajecten. Wij bekijken graag wat we voor je kunnen doen met een opleidingsprogramma op maat. Hiervoor kun je bellen naar 035 – 7 604 860 of mailen naar info@bestuursacademie.nl. Wil je zelf je eigen kennis en vaardigheden op het gebied van financiën en bedrijfsvoering naar een hoger niveau tillen? Bekijk dan ons opleidingsaanbod.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Fris deze zomer je kennis op met onze Summerschool!

Voor iedereen die in de zomer altijd vol energie zit en hier graag op een waardevolle manier gebruik van maakt, hebben wij een leuk nieuwtje: wij organiseren deze zomer een Summerschool. 

 

Lees er hier meer over

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.