of 61441 LinkedIn

Kansen en risico’s bij samenwerking

Reageer
Conferentie met als thema ‘Kansen en risico's bij (nieuwe) samenwerkingsverbanden van gemeenten en provincies'.

Samenwerking tussen gemeenten onderling en tussen gemeenten en provincies bij een doelmatige en effectieve uitvoering van publieke taken is een meer en meer voorkomend fenomeen. Aan deze samenwerking zijn ook financiële en andere risico's en kansen verbonden. De Inventarisatie van deze risico's en kansen alsmede goede keuzes over de mogelijke beheersing van de risico's zijn van belang voor vergroting van de doelmatigheid en effectiviteit van de samenwerkingsverbanden. Dit is niet alleen een verantwoordelijkheid van de samenwerkingsverbanden zelf, maar ook van de overheden die hieraan deelnemen. Een goede aansturing vanuit de deelnemende overheden (zowel door de colleges als door de raden respectievelijk de Provinciale Staten) is hierbij essentieel.

 

Conferentie
De Kenniskring Risicomanagement en Weerstandsvermogen, waarin gemeenten, provincies, onderwijs- en onderzoekinstellingen en mijn ministerie deelnemen, organiseert ter ondersteuning hiervan een conferentie met als thema ‘Kansen en risico's bij (nieuwe) samenwerkingsverbanden van gemeenten en provincies'.

Programma
De meest in het oogspringende bestuurlijke- en financiele kansen en risico's komen tijdens deze middag aan de orde. Naast inleidingen over nieuwere vormen van samenwerking, zoals de regionale uitvoeringsdiensten; de invloed van sociale media op samenwerking en netwerkvorming, zal in de workshops tijdens dit congres ook worden stilgestaan bij de zogenaamde ‘verbonden partijen'. Zo zal ondermeer aan de hand van de de verschillende rekenkameronderzoeken over dit onderwerp die in Hilversum zijn verricht, het bestuurlijke ‘leerproces' worden toegelicht. Vanuit de optiek van de rekenkamer, maar ook vanuit de optiek van de betrokken bestuurder.

De conferentie wordt georganiseerd in samenwerking met de Kenniskring Enterprise Risk Management Hogeschool Rotterdam, PRIMO Nederland (Public Risk Management Organisation), de Federatie van Algemene Middelenmanagers bij de Overheid (FAMO), het Kennisplatform Intergemeentelijke Samenwerking en de Bestuursacademie Nederland. De conferentie richt zich zowel op bestuuriijke als op ambtelijke geïnteresseerden.

Waar en wanneer
De conferentie wordt georganiseerd op donderdag 14 april 2011 van 13.00 tot 17.15 uur in bij de Hogeschool Rotterdam, Kralingse Zoom 91, 3063 ND Rotterdam.

Inschrijven
U kunt zich kosteloos digitaal aanmelden voor deze conferentie en inschrijven voor de workshops via: http://symposiumrmg.blogspot.com/

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.