of 59130 LinkedIn

Hoe vaak wordt u genudged?

Hoe vaak wordt u genudged? Nudging als middel om beleidseffecten te realiseren kan effectiever zijn dan de klassieke beleidsinstrumenten.
Reageer

Het gebeurt u meerdere malen per dag: u wordt genudged waar u bijstaat. U heeft het alleen niet door. Want dat is een van de kenmerken van nudging. U wordt onbewust beïnvloed bij de keuzes die u maakt. U wordt verleid in plaats van gedwongen. Zodat u, zonder dat u het gevoel heeft uw keuzevrijheid te verliezen, toch de keuze maakt die de nudger voor ogen had.

Nudging in de supermarkt

Wat voorbeelden? U weet vast wel dat in de supermarkt de producten die de filiaalmanager het liefst aan u verkoopt op ooghoogte staan. En de producten met de minste marge staan helemaal onderaan. Maar wist u ook dat de fruitafdeling in diezelfde supermarkt bij de ingang is, zodat u eerst gezonde producten in uw kar legt en daardoor eerder geneigd bent ook ongezonde producten te kopen?


Nudging bij McDonalds

En beseft u dat u als de medewerker bij de McDonalds vraagt of u uw frietjes klein, middel of groot wilt, deze vraag heel bewust in deze volgorde wordt gesteld? Omdat u van nature de neiging hebt om het laatstgenoemde te herhalen?


Niet alleen voor snelle marketingjongens

Is nudging daarmee alleen iets voor snelle marketingjongens? Nee hoor. Dames, u weet het misschien niet, maar de heren worden op vele toiletten genudged. De urinoirs zijn vaak voorzien van ingebakken vliegen, goaltjes of verkleurende plaatjes om te zorgen dat er op de juiste plek gericht wordt. Dat schijnt effectiever te zijn dan een bordje met ‘verplicht op het midden mikken’.

En de Efteling nudget al jarenlang, want Holle Bolle Gijs doet de hele dag niets anders dan u verleiden uw afval niet op de grond te gooien.


Nudging door de overheid

Ook de overheid geeft u graag een duwtje in de rug met nudging. In tijden waarin direct gezag van de overheid steeds minder gerespecteerd wordt, is nudging een goede aanvulling op wetgeving, voorlichting en financiële prikkels.

Het door de Britse regering ingestelde Behavioral Insights Team heeft al opvallende resultaten bereikt door bijvoorbeeld het nudgen van aanmaningsbrieven.

Maar ook in Nederland komt nudging door de overheid steeds vaker voor. Denk maar eens aan de vormgeving van de steeds meer opkomende fietsstraten. Het verven van deze fietsstraten in de rode kleur van het fietspad vergroot onbewust de beleving van de automobilist dat hij eigenlijk op het fietspad rijdt en daardoor past hij zijn snelheid aan. Ook een optische versmalling van de straat door middels van strepen leidt tot lagere snelheden. Verder helpen op de grond geverfde voetstappen die richting een afvalbak gaan om de overlast van zwerfvuil in een woonwijk te verlagen. Nudging als middel om uw beleidseffecten te realiseren, kan daarmee effectiever zijn dan de klassieke beleidsinstrumenten.


Meer lezen?
In het rapport ‘Behavioral Insights Applied to Policy’ van de Europese Unie kunt u meer lezen over nudging. Wilt u op een meer luchtige manier het effect van nudging zien? Bekijk dan eens de filmpjes van The Fun Theory.


Training Nudging van Bestuursacademie

Wilt u een duwtje in de rug krijgen om nudging effectief in te zetten in uw overheidspraktijk? Volg dan onze training Nudging. We kijken daarin naar de achtergronden en succesvolle voorbeelden van nudging, u gaat aan de slag om uw eigen nudges te ontwerpen maar we verkennen ook de ethische aspecten van nudging.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.