of 59082 LinkedIn

Hoe big data de rol van de strategisch adviseur gaat veranderen

Hoe big data de rol van de strategisch adviseur gaat veranderen. In een rol waar het beïnvloeden en overtuigen van stakeholders steeds belangrijker wordt, gaat big data uw nieuwe rechterhand zijn
Bestuursacademie Nederland Reageer

De laatste jaren is de rol van de strategisch adviseur ingrijpend veranderd. Waar u vroeger uw bestuur en andere stakeholders adviseerde binnen uw specialisme, wordt er nu een veel breder advies verwacht. Specialismen staan niet meer los van elkaar, maar zijn met elkaar verbonden. Dit betekent dat u als strategisch adviseur deze verbinding opzoekt en kennis moet hebben van een breed scala aan onderwerpen. Dat kunt u niet alleen. Samenwerken met uw omgeving is kritiek hierin, samen werkt u aan een visie.

Het is juist deze omgeving die het voor u noodzakelijk maakt om big data te gaan gebruiken. In een rol waar het beïnvloeden en overtuigen van stakeholders steeds belangrijker wordt, gaat big data uw nieuwe rechterhand zijn. Hoe kunt u big data in uw voordeel gebruiken? En wat het u kan opleveren?

 

Big data in de huidige maatschappij

Big data is een feit. In onze huidige maatschappij laten we overal onze sporen achter: enorme hoeveelheden gegevens worden opgeslagen, doorgegeven, bewaard en gebruikt voor welke doeleinden dan ook. Steeds meer organisaties gebruiken data in hun voordeel, om voorspellingen te doen, om beter in te spelen op de wensen en behoeften van hun doelgroep en om specifieke doelstellingen te behalen. Ook binnen de overheid is er meer interessante data beschikbaar. De noodzaak en mogelijkheden om deze data te gebruiken, krijgen steeds meer aandacht. Gegevens over armoede, milieuzaken, veiligheid, luchtvervuiling, stadsplannen. Het zijn allemaal onderwerpen waar data nu al een voorspellende blik op kan werpen, mits het goed gebruikt wordt.


Big data in uw voordeel als strategisch adviseur

Als strategisch adviseur binnen de overheid moet u weten welke gegevens beschikbaar zijn, welke gegevens van belang zijn op welk moment, via welke tools u ze kunt opvragen en hoe u ze op een ethische manier kunt gebruiken. En het belangrijkste: hoe u de inzichten die big data u geeft, vertaalt naar een begrijpelijke boodschap voor uw stakeholders. Wat haalt u hieruit, welke voorspellingen kunt u doen en welke toekomstscenario’s kunt u op basis van deze gegevens schetsen? De vraag voor een strategisch adviseur is straks niet meer of er big data wordt gebruikt, maar welke data op welke manier wordt gebruikt.

Weet u al hoe u big data in uw werk kunt inzetten? Met een opleiding van Bestuursacademie Nederland ontwikkelt u uw kennis op dit vlak en leert u welke data op welke manier gebruikt kan worden.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!