of 61869 LinkedIn

Het verbinden van overheidsorganisaties, burgers en bedrijven

Het verbinden van overheidsorganisaties, burgers en bedrijven. Hoe zorg je voor die verbinding?
Bestuursacademie Nederland Reageer

Met de komst van de Omgevingswet ligt de focus op participatie. De Omgevingswet stimuleert burgers en bedrijven om zelf het initiatief te nemen om maatschappelijke problemen (in de buurt) op te lossen. De overheid heeft daarbij een ondersteunende rol: meedenken, zoeken naar mogelijkheden en mensen met elkaar verbinden. Maar hoe zorg je voor die verbinding?

Overheidsparticipatie

Door participatie kan de overheid haar beleid beter laten aansluiten op de veranderende samenleving. Overheidsparticipatie draait om het verbinden van mensen en partijen, samenwerken en faciliteren. Samen de krachten bundelen om zo de beleidsdoelen te realiseren. Met de volgende tips kan ook jij een actieve bijdrage leveren aan het verbinden van overheidsorganisaties, burgers en bedrijven:
 

Zorg dat burgers en bedrijven je weten te vinden

Zijn er burgers of bedrijven die willen meedenken over bepaalde zaken of die zelf een initiatief willen opstarten? Zorg er dan voor dat zij weten bij wie ze hiervoor kunnen aankloppen. Daarnaast is het belangrijk dat er een duidelijke rolverdeling is en de betrokken partijen elkaar ook weten te vinden. Zo ontwikkel je een krachtig netwerk en zorg je voor doelgerichte samenwerkingsrelaties.
 

Neem een transparante en open houding aan

Wees open en deel informatie over lopende projecten en zaken. Houd burgers op de hoogte van ontwikkelingen binnen de overheid, maar ook van ontwikkelingen binnen hun eigen leefomgeving. Dit kun je doen door overheidsinformatie digitaal toegankelijk te maken voor de betrokken partijen.
 

Bewaak de voortang en communiceer hier helder over

De Omgevingswet en focus op participatie vragen om een regisserende rol van de overheidsmedewerker. Er wordt van je verwacht dat je zicht houdt op de voortgang van projecten, burgerinitiatieven en lopende zaken en dat je de betrokkenen hierover informeert. Als het even iets minder goed loopt, probeer dan te helpen en de juiste mensen met elkaar in contact te brengen. Oftewel: zorg dat je altijd betrokken bent.
 

Zorg voor een flexibele inrichting van de organisatie

Het ondersteunen van burgerinitiatieven zal vragen om veranderingen in de huidige werkprocessen. Bovendien moet de overheid burgers de ruimte geven om zelf bepaalde zaken op te pakken en zal er vaker nauw overlegd moeten worden met initiatiefnemers en betrokkenen. Dat vraagt om meer flexibiliteit, vertrouwen in elkaar en goede communicatie.
 

Meer tips nodig?

Wil je weten hoe je verbindend werken kunt inzetten in jouw organisatie? Tijdens onze training Verbinden ontdek je hoe je duurzame verbindingen met en tussen partijen tot stand brengt. In 2 dagen leer je de doelgroepen in jouw netwerk kennen, bekijk je hoe jouw organisatie haar regisserende rol kan vormgeven en ontdek je hoe je samenhang creëert. Op basis van deze kennis maak je een plan van aanpak voor je organisatie.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.