of 60775 LinkedIn

Het succes van de warenmarkt

Het succes van de warenmarkt. Ontwikkelen van nieuw beleid en het houden van toezicht
Bestuursacademie Nederland Reageer

Als vanouds is de warenmarkt een centrale ontmoetingsplek in een dorp of stad. Behalve de aankoopfunctie draagt de warenmarkt bij aan de sociale cohesie en integratie van de bevolking in een gemeente. Zo bezoekt de helft van de Nederlanders één keer per maand of vaker de warenmarkt. Elke week zijn er zo’n 1.000 kleine en grote warenmarkten verspreid over vrijwel alle gemeenten in Nederland. Het merendeel van deze warenmarkten organiseren de gemeenten zelf.

De toekomst van de markt

De toekomst van de markt is onzeker. Dit komt onder meer doordat veel gemeenten geen beleid hebben ontwikkeld dat rekening houdt met de veranderende warenmarkt. Verouderde regels geven onvoldoende ruimte voor innovatie en vernieuwing. De markt verdient meer aandacht en gemeenten zouden actief moeten werken aan een professionele aanpak. Dit betekent concreet zowel het ontwikkelen van nieuw beleid als het houden van toezicht (met verstand van zaken). Succesbepalende factoren om echt tot de aanpak en verbetering van de warenmarkt te komen.


Toezicht houden

Het toezicht houden op de warenmarkt is te vergelijken met het werk van een bedrijfsleider, maar dan in een bestuursrechtelijke omgeving. De toezichthouder, vaak ook marktmeester genoemd, adviseert, organiseert, zorgt voor orde en veiligheid, trekt nieuwe ondernemers aan en laat zo nodig andere ondernemers verwijderen. Hij heeft dus een belangrijke taak bij het in goede banen leiden van de dagelijkse gang van zaken op de warenmarkt.


Het beheer van de markt

De (markt)beheerder zorgt ervoor dat de warenmarkt goed functioneert. De gemeente draagt hieraan bij met ondersteunende activiteiten. Haar eigen doelstellingen vormen hiervoor de leidraad. Waarom heeft of wil de gemeente een warenmarkt? Wat is hier voor nodig? En hoe blijft de markt ook in de toekomst van meerwaarde? Na het beantwoorden van deze vragen kan een gemeente praktisch en strategisch aan de slag met het realiseren van de doelstellingen. 


Kennis opdoen

Zowel de toezichthouder als de beheerder moet over een aantal competenties beschikken. Afhankelijk van de grootte van de gemeente en de grootte en frequentie van de markt(en) kan het gaan om deeltijd- of voltijdfuncties. Gelukkig kunnen beheerders en toezichthouders zich vandaag de dag goed voorbereiden op hun taak, onder andere door middel van de opleiding tot marktbeheerder/marktmanager en de nationale opleiding tot marktmeester. 


Meer weten?

Wilt u hier meer over weten? En ontdekken wat de kansen en risico’s van de warenmarkt zijn? Bekijk dan eens de verschillende opleidingen van Bestuursacademie Nederland over de warenmarkt:
Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!