of 59821 LinkedIn

Het schrijven van een beleidsplan

Het schrijven van een beleidsplan. 6 stappen om uw overkoepelende visie en ambitie uit te dragen
Bestuursacademie Nederland Reageer

Het schrijven van een succesvol beleidsplan is niet makkelijk. Behalve dat dit plan moet overtuigen en enthousiasmeren, wilt u ook uw overkoepelende visie en ambitie uitdragen. Om dit voor elkaar te krijgen nemen we u mee in de stappen die hiervoor nodig zijn.

Stap 1: Een goede voorbereiding

Een goede voorbereiding bij het schrijven van een beleidsplan is het halve werk. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan:

  • Het lezen van verdiepende artikelen en persberichten
  • Het vragen van collega’s om input
  • Het benaderen van externe deskundigen en stakeholders


Stap 2: Voor wie schrijft u?

Leer uw lezer kennen. Wat vinden ze belangrijk om over dit onderwerp te weten? Met welke taal spreekt u hen echt aan? Welke voorbeelden kunt u gebruiken om aan te sluiten bij de belevingswereld van de lezer? Doe hier onderzoek naar en creëer een persoon voor wie u schrijft. Hiermee wordt uw schrijfstijl aantrekkelijker en voelt de lezer zich aangesproken. 


Stap 3: Schrijf een inhoudsopgave

Begin met de outline van uw beleidsplan door de inhoudsopgave te schrijven: welke onderdelen wilt u belichten en toelichten en in welke volgorde wilt u dit doen? Door het schrijven van deze inhoudsopgave komt u erachter of u geen onderdelen vergeet en of de volgorde logisch is.


Stap 4: Begin met het einde in zicht

U heeft een helder beeld van uw visie en de boodschap die u uw lezers wilt meegeven. Begin uw plan dan met een krachtige inleiding. In deze inleiding laat u de lezer kennismaken met alle relevante aspecten van het onderwerp, inclusief het einde (dus wat is de eindstreep).


Stap 5: Geef invulling aan uw plan

Bent u tevreden over de inleiding? Dan kunt u invulling geven aan de rest van uw plan. In de hoofdstukken na de inleiding komen de volgende punten aan bod:

  • Waar staan we nu
  • Waarom wilt u naar de nieuwe situatie
  • Welke acties zijn hiervoor nodig
  • Wie zijn hierbij betrokken
  • Welke financiële middelen zijn er beschikbaar
  • Wanneer is de eindstreep behaald


Stap 6: Wees streng voor uzelf

Een succesvol beleidsplan bevat visies, voorbeelden, argumentatie, het proces en mogelijke drempels en oplossingen, en dit allemaal geschreven in heldere en overtuigende taal. Lees daarom uw plan goed door (of vraag een collega dit voor u te doen) en wees streng: spreekt u de lezer echt aan? Is de tekst begrijpelijk? Komt uw visie goed over?


Meer weten?

Het schrijven van een overtuigend beleidsplan is niet makkelijk. Deze stappen geven iets meer inzicht in hoe u dit doet. Maar hulp bij het schrijven van een goed plan is nog helemaal niet zo gek. Daarom biedt Bestuursacademie Nederland de praktische training Beleid maken en Beleid schrijven aan, zodat u zelf succesvolle beleidsplannen leert schrijven.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Bloggers

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.

Mystery Burger: de podcast

Even genoeg naar uw scherm gestaard?  Beluister vanaf nu de columns van de Mystery Burger als podcast!