of 65101 LinkedIn

Herrick Jellema

Herrick Jellema is organisatieadviseur binnen de Bestuursacademie.


 • Blockchain, het mysterie ontrafeld

  Reageer

  Dat kan de titel van een spannend, modern jongensboek zijn. Maar dat is het niet. Wat dan wel? Het was voor veel deelnemers de opbrengst van een intensieve Masterclass Blockchain op donderdagmiddag 8 maart. Blockchainexpert Olivier Rikken nam de deelnemers mee op reis in de wereld achter bitcoin, de Gelrepas, kindpakketten en slimme contracten bij het Zweedse Kadaster.

   

  Afbeelding

 • Tekort aan financieel adviseurs?

  Reageer

  Benut het eigen potentieel van de organisatie!

  Binnen overheidsorganisaties staan steeds meer bureaus onbemand stof te verzamelen op afdelingen Financiën. De snelste en voordeligste manier om dit personeelstekort op te lossen, is te investeren in het potentieel dat al aanwezig is in de organisatie. Adviseur Herrick Jellema vertelt in zijn blog hoe u beheersmedewerkers kunt omscholen richting financieel adviseur. Een interessante optie, zeker aangezien de overheid bij schoolverlaters met een financiële opleiding niet boven aan het lijstje met de meest gewilde werkgevers staat.

 • Te druk

  Reageer

  Laat ik beginnen met een waarschuwing: het lezen van deze column kost u tijd. Kostbare tijd. En u heeft het al zo druk. Herman van Veen signaleerde dit al in 1979 met zijn Nederpop klassieker Opzij, opzij, opzij. U komt al tijd te kort om uw normale werk te doen. Moet altijd rennen, vliegen, duiken, vallen, opstaan en weer doorgaan. En dan krijgt u ook nog eens extra vragen uit de politiek, zit uw organisatie in een fusieproces of moeten de bestuursrapportages af.

 • Een uitstekende antenne

  Reageer

  Vorige week moest mijn eigen auto een onderhoudsbeurt hebben. Daarom had ik een wat oudere leenauto mee van de garage. Toen ik de radio daarvan aanzette, klonk er een mechanisch rommelend geluid uit de kofferbak. Verontrust keek ik achterom: wat ging er mis? Niets dus, want ik zag net nog het puntje van de elektrische antenne omhooggaan.

 • Waarom schrijven ze dat dan niet?

  3 reacties

  89 jaar. Zo oud is mijn vader. En dat betekent dat hij al die veranderingen in onze dynamische, technologische samenleving niet meer zo snel oppikt. Het fenomeen op Mijn Overheid dat Berichtenbox heet, heeft een paar keer uitleg nodig gehad voordat hij het begreep: “Maar hoe kunnen ze me dat bericht dan sturen als die computer niet in mijn huis staat?” En dat ík een bericht per mail krijg als híj iets in zijn Berichtenbox heeft staan, blijft hem ook iedere keer weer verbazen. Gelukkig ontvangt hij ook nog genoeg echte brieven per post. Iedere keer als de bank, een instantie of een goed doel hem een brief schrijft, moet ik die ook lezen. Het stapeltje brieven ligt iedere zondagochtend trouw op me te wachten. Dan vertelt hij me vol verbazing dat de bank nu op de overschrijfkaarten alleen nog maar zijn naam en rekeningnummer vermeldt. “Zal ik voor de zekerheid toch niet zelf mijn hele adres erbij schrijven?" "Nee pa, dat hoeft echt niet.” Of dat hij persoonlijk een mooi welkomstaanbod heeft ontvangen van de regionale krant (waar hij al jaren abonnee van is). Ook een mooie was de brief van de energieleverancier dat hij nu voordelig kon overstappen. Wel een beetje vreemd als je een kamer hebt in een verzorgingstehuis.

 • Overtrekkend onweer

  Reageer

  Een mooie woensdagochtend in juni. Zo’n dag waarvan je bij de eerste zonnestralen al aanvoelt dat het warm gaat worden en dat aan het einde van de dag een onweersbui voor verkoeling zal gaan zorgen.

 • Ikea verrast door verkoopstijging keukentafels

  Reageer

  Het Zweedse woonwarenhuis heeft bekend gemaakt dat zij aangenaam verrast zijn door de toegenomen omzet van keukentafels in het laatste kwartaal van 2014. Exacte verkoopcijfers zijn niet bekend gemaakt, maar er was door het concern aan het begin van het jaar al stevig ingezet op promotie van het assortiment keukentafels en een ruime voorraad aangelegd. Marketinganalisten van het concern voorspelden de transities in het sociale domein als grote aanjager van de vraag naar keukentafels. De eerste maanden van het jaar bleef het echter rustig in de winkels. Dit leidde tot ongeruste vragen in de Raad van Bestuur van het bedrijf: gaan we de verwachte omzet voor 1 januari 2015 wel halen? Moeten we niet aan de Eerste Kamer gaan vragen om de invoering van de decentralisaties uit te stellen, zodat gemeenten meer tijd hebben om onze keukentafels in te kopen?

 • Misbare vaardigheden

  Reageer

  Vorige week hadden we ons congres als bekroning van ons 50-jarig bestaan. Een dag waarin we een inkijk gaven in de 10 onmisbare vaardigheden voor de ambtenaar van de toekomst. Een dag vol humor waar de ingrediënten voor een toekomstbestendige overheid de revue passeerden. Het zette me wel aan het denken welke veranderingen dan nodig zijn.

 • De Google-gemeente

  Reageer

  Loslaten in vertrouwen. Een prachtig begrip dat door de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) volop in de belangstelling staat. Maar in de praktijk blijkt het toch best lastig hiernaar te werken. Dat is tenminste te zien aan de trainingsvragen die wij hiervoor krijgen. Veel beleidsmedewerkers moet geleerd worden om op deze nieuwe manier te werken. Waarbij ze accepteren dat zij niet de enigen zijn die kennis van de inhoud hebben. Of sterker nog, dat vaak die stakeholder het nog beter weet. En het management moet leren om de medewerkers die op deze manier werken het vertrouwen te geven en te sturen op de effecten die ze bereiken, in plaats van op producten.

 • What’s in a name

  Reageer

  De namen van functies van een medewerker van de gemeente zijn over de afgelopen jaren heen sterk veranderd. Beleidsmedewerker, Beleidsadviseur, Specialist, Programmamanager, Regisseur, Generalist, Strateeg, Medewerker algemene dienst, Accountmanager, Adviseur, Medewerker beleid & ontwikkeling, en ga zo maar door. Ieder keer weer zoeken we een naam die aangeeft dat de functie een ontwikkeling heeft doorgemaakt en nu op een andere wijze ingevuld wordt (of moet gaan worden).

 • Een duale Top2000

  Reageer

  In de kerstvakantie heb ik weer genoten van de Top2000. Heerlijke muziek, waardoor je ontroerd kunt raken, die je vrolijk maakt, herinneringen oproept of nummers die je uit volle borst kunt meebrullen. Maar die lijst met klassiekers laat toch ook een dubbel gevoel achter. Want is dit nu echt de smaak van de luisteraar? Is de manier waarop de lijst wordt samengesteld wel de juiste: iedereen rechtstreeks zijn stem laten uitbrengen op een limitatieve lijst? Zo kunnen immers gerichte acties van een kleine groep er voor zorgen dat een nummer hoog eindigt in de lijst. En het biedt mogelijkheden voor populisme, voor je het weet staat Gangnam-style in de Top2000. Echt gebruik van huidige communicatiemiddelen om tot de lijst te komen is er ook niet. Twitter, Facebook en SMS worden wel ingezet, maar pas als de lijst uitgezonden wordt. Dat scoort dus niet zo hoog op de luisteraarsparticipatieladder.

 • Regisseren is kopiëren?

  1 reactie

  Heb je de nieuwste cd van Trijntje Oosterhuis al gehoord? Songs die klinken als een klok. Prachtig, soms ruig, soms intiem. In een andere stijl dan je tot nu toe van haar gewend bent. Want Trijntje heeft voor het produceren van haar nieuwste nummers Anouk ingeschakeld. De frisse kijk van Anouk als regisseur van haar songs heeft ertoe geleid dat er een heel ander geluid is voor Trijntje. Want Anouk vond dat Trijntje “muziek maakte voor bejaardentehuizen” en heeft Trijntje uit haar comfortzone gelokt om tot een nieuw geluid te komen.

 • Lady Gaga als organisatieadviseur?

  3 reacties

  Een van de voordelen van mijn werk is dat ik veel onderweg ben. Dat geeft me ruim de tijd om te bellen, muziek te luisteren en over het werk na te denken. Met de iPod op shuffle komen de meest verschillende nummers langs en daarmee borrelen ook de meest verschillende ideeën op. Hoe muziek toch je stemming en gedachten kan beïnvloeden!

 • Weeralarm

  Reageer
  Er werd deze week weer gewaarschuwd voor de gevolgen van de sneeuw voor het verkeer: neem een deken mee in de auto en zorg dat u wat te drinken bij u heeft.
 • 30 minuten bewegen per dag

  Reageer
  Het bord staat bij het binnenrijden van veel gemeenten: 30 minuten bewegen per dag. Vanuit de gedachte dat een gezonde geest in een gezond lichaam goed voor iedereen is. En dat mensen daarom gestimuleerd moeten worden om te bewegen.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.