of 63946 LinkedIn

Help jij jouw gemeente om de financiële situatie onder controle te krijgen?

Help jij jouw gemeente om de financiële situatie onder controle te krijgen? Onzekere financiële toekomst voor gemeenten
Bestuursacademie Nederland Reageer

21 september is het Prinsjesdag. Dat is elk jaar een belangrijke dag, maar nu bij veel gemeenten de financiële rek eruit is, neemt de spanning voor de presentatie van de jaarlijkse Rijksbegroting en Miljoenennota toe.

Een onzekere financiële toekomst voor gemeenten

Naar verwachting zal dit jaar nogmaals het herstelbeleid voor de coronacrisis een belangrijk onderdeel zijn van de Troonrede. Deze compensatie is fijn, maar de onzekerheden rondom de coronacrisis zijn niet het enige probleem waar gemeenten financieel mee te kampen hebben. Tekorten lopen op en het einde van de reserves is in zicht. Het sociaal domein blijft de grootste kostenpost en de middelen die het Rijk hiervoor beschikbaar stelt, zijn bij lange na niet toereikend. De gemeentelijke belastingen worden verhoogd om tekorten te compenseren, maar de ruimte om deze belastingen nog verder te verhogen neemt af. Volgens een onderzoek van BDO, de Benchmark Nederlandse gemeenten 2021, verwacht maar liefst 79% van de gemeenten in 2021 verlies te maken. Een verlies van bij elkaar € 1,3 miljard. 
 

Heb jij de ambitie om de financiële afdeling van je gemeente te helpen?

Alle gemeenten zijn het erover eens dat de komende jaren spannend worden. Het wordt extra hard werken om de financiële zaken zo veel mogelijk op orde te houden. Zou jij het een mooie uitdaging vinden om als financieel medewerker bij de lokale overheid aan de slag te gaan, zodat je een waardevolle bijdrage kunt leveren aan een betere financiële toekomst? Bekijk dan eens onze opleiding Financiën, Planning en Control bij de Lokale Overheid (FILOK):

 

 

In dit programma doe je naast algemene kennis van financiën, planning en control specifieke kennis op over regelgeving voor provincies en gemeenten. En heel belangrijk: je leert risico’s inschatten. Bovendien denken onze docenten graag met je mee over de vraagstukken waar jij in de praktijk tegenaan loopt, zodat je in jouw organisatie direct met de lesstof aan de slag kunt. 
 

Financiële kennis voor niet-financiële overheidsprofessionals

Ook als je niet op de financiële afdeling werkt kan het heel handig zijn om wel financieel inzicht te hebben. Zeker als je met budgetten werkt. In dat geval raden we je de training Basiskennis Financiën voor Niet-financiële Medewerkers of Financieel Management voor Niet-financiële Managers of Beleidsmedewerkers aan.

 

Heb je nog vragen of wil je een passend opleidingsadvies? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag via 035 20 04 028 of info@bestuursacademie.nl.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Meer weten over onze trainingen en opleidingen?

Kijk op onze website www.bestuursacademie.nl.

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl

Whitepapers

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.