of 59281 LinkedIn

Grijp je kans; dat kan maar 1 keer!

Grijp je kans; dat kan maar 1 keer! Ten onrechte worden afdelingen Publieks- en Burgerzaken weggezet als een beetje stoffige afdelingen waar men iets doet met paspoorten, rijbewijzen en geboorteaangiften
Bestuursacademie Nederland Reageer

Er komen grote veranderingen en spannende tijden aan. Met die woorden sloot ik mijn vorige column af. Ik vroeg mij daarin af of ons werk er nog wel toe doet. Bijna alle gemeenten hebben de raadsverkiezingen achter de rug. Voor een aantal andere gemeenten, die heringedeeld gaan worden, komt deze uitdaging er nog aan.

En ja, we hebben wéér laten zien dat ons werk ertoe doet. Wij zorgen er immers voor dat onze inwoners belangrijke grondrechten kunnen uitvoeren: het recht om te kiezen en het recht om gekozen te worden.

 

Intussen wordt nagedacht over coalities en in een aantal gemeenten zullen de colleges van B&W alweer geïnstalleerd zijn of gebeurt dat binnenkort. En dat is wéér zo’n moment waarop wij kunnen laten zien wat we waard zijn.

 

Want ten onrechte worden afdelingen Publieks- en Burgerzaken weggezet als een beetje stoffige afdelingen waar men iets doet met paspoorten, rijbewijzen en geboorteaangiften. En oh ja, bij de afdelingen zijn we ook wel erg van de regeltjes… Dat laatste klopt wel en om heel eerlijk te zijn hebben we dat zélf ook een beetje veroorzaakt.

 

Maar beste collega’s, ik daag jullie uit om uit je ‘Calimero-schulpje’ te kruipen. Niks van dat gedoe van zij zijn groot en ik is klein! Presenteer jezelf en je afdeling bij de nieuwe raadsleden en het nieuwe college.

 

Dienstverlening is ook de komende jaren een topic. En hoewel dit onderwerp in de meeste coalitieakkoorden met een paar algemeenheden wordt afgedaan, worden jij, wij én de gemeente daar wel op afgerekend.

 

En dit sluit dan weer mooi aan bij wat ik de vorige keer voor je mocht opschrijven. Wij zijn de nieuwe dienstverleners met professionele medewerkers die allemaal op de juiste plek zitten. In Den Haag zijn we hard bezig de talenten in onze organisatie te ontdekken en ervoor te zorgen dat iedereen op de juiste plek in de organisatie zit.

 

Gaat dat allemaal zo makkelijk…? Nee, natuurlijk niet. Het is eigenlijk een dagelijks gevecht met alles en iedereen. Maar zoals altijd: begin bij jezelf. Laat zien wat jij kunt, wat je collega’s kunnen en wat je afdeling kan. Goede wijn behoeft immers geen krans.

 

Maar ga niet zitten wachten, want als je dat doet duurt het meestal heel erg lang en je schiet er meestal niks mee op! Die grote veranderingen en spannende tijden komen écht, maar ze komen niet vanzelf! Dus grijp je kans: het kan maar 1 keer!

 

Rob van der Velde

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.