of 59250 LinkedIn

Griffier anno 2015 meer strategisch adviseur dan organisator

Reageer

Het drijfverenprofiel van griffiers lijkt op dat van gedreven adviseurs, die graag als vernieuwende verbinders werken. Dat is de belangrijkste conclusie van de analyse die Bestuursacademie Nederland presenteerde tijdens het jaarlijkse congres van de Vereniging van Griffiers (VvG).

Wat drijft de griffier anno 2015? Deze vraag prikkelde de Vereniging van Griffiers (VvG) 12,5 jaar na het ontstaan van de griffiersfunctie. Voor het jubileumcongres van de VvG heeft Bestuursacademie Nederland de uitkomsten van de vragenlijsten van 218 griffiers in Profile Dynamics geanalyseerd. Zijn de huidige griffiers nog steeds de regelneven van weleer die het leuk vinden om iets nieuws op te zetten? Of is er sprake van een andere drijfveer? De resultaten geven een mooi beeld van de manier waarop de huidige generatie griffiers haar werk uitvoert. Natuurlijk zitten er verschillen tussen de verschillende drijfveerprofielen. Griffiers zijn immers ook mensen! Maar er is wel een duidelijke lijn aanwezig.

 

Resultaten drijfverenanalyse

De griffier anno 2015 vindt zijn eigen autonomie belangrijk maar wil wel in samenwerking met anderen tot resultaat komen. Hij beseft terdege dat daarbij soms procedurele afspraken gemaakt moeten worden.

De drijfveer van ‘de’ griffier sluit daarmee goed aan bij de wens van veel raden om de griffier in te zetten als adviseur van de raad, die meedenkt over de ontwikkeling van de lokale democratie en daarmee over de ontwikkeling van de raad zelf. En die ook het lef heeft om zich op dat vlak te profileren. Die een duidelijk verbindende rol heeft, of dat nu is in de driehoek, binnen de raad of tussen raad en samenleving. Daarmee heeft de griffier zich duidelijk doorontwikkeld van de organisator van het eerste uur tot de strategisch adviseur nu.

 

Hoe ziet het profiel eruit?

Alle drijfveerprofielen zijn samengevoegd in onderstaande grafiek. Het blijkt dat geel de overheersende drijfveer is in het totaalprofiel; deze kleur scoort met 23% het hoogst in alle opgetelde profielen. Dit betekent dat de griffier anno nu streeft naar zelfontplooiing, autonomie en persoonlijke vrijheid. Griffiers hebben een  onderzoekende instelling en houden ervan zaken goed te overdenken, met name op strategisch en conceptueel niveau. Dat kan leiden tot verrassende (onconventionele) oplossingen voor complexe vraagstukken. Griffiers hebben er plezier in zaken van verschillende kanten te bekijken om ze te kunnen doorgronden, er inzicht in te krijgen en de grotere verbanden te ontdekken. Een saaie of beperkende omgeving vinden griffiers onplezierig. De individuele vrijheid in de griffiersfunctie is aanlokkelijk.De groene drijfveer, die met 20% de op een na hoogste score heeft, staat voor het oog voor de medemens. De griffier houdt er van om samen te werken. Daarbij zijn een goede sfeer en harmonie belangrijk en griffiers zetten zich graag in om daaraan een bijdrage te leveren. Interesse in andere mensen en onderlinge zorg voor elkaar maakt dat we prettig met elkaar werken en dat zaken goed lopen. Beslissingen kunnen het best in goed overleg worden genomen, waarbij consensus gewenst is. De tijd die dat kost verdient zich terug in het draagvlak voor consensusbesluiten. In een groene overtuiging is niet iedereen hetzelfde, maar zijn mensen wel gelijkwaardig.
Vervolgens liggen de drie drijfveren blauw (georganiseerd en gedisciplineerd, met de benodigde precisie en volharding), oranje (effectief, efficiënt en doel- en resultaatgericht) en rood (kracht, snelheid en lef) dicht bij elkaar.

 

Het ontstaan van de griffie

Bij het ontstaan van de functie van griffier in 2003 was er vooral sprake van het organiseren van het functioneren van de raad. Er moesten afspraken gemaakt worden met de ambtelijke organisatie over taakverdeling en er moesten procedures opgesteld worden voor zowel de interne raad als voor de samenwerking tussen raad, college en de ambtelijke organisatie. Daarbij waren de griffiers van het eerste uur vaak pioniers. De inhoud van de functie moest namelijk nog uitgevonden worden, want sinds het ontstaan van het Huis van Thorbecke was er nog nooit een griffiersfunctie in de gemeente geweest.

De ontwikkeling van de rol van griffier van regelneef naar strategisch adviseur is terug te zien in het programma van de Opleiding Griffier van Bestuursacademie Nederland.

Verstuur dit artikel naar Google+

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Afbeelding

Persoonlijk studieadvies

Wilt u weten welke opleiding of training het best bij u past? Vraag dan een persoonlijk studieadvies aan. We nemen dan zo snel mogelijk contact met u op.

 

Heeft u vragen dan kunt u ons ook bereiken via info@bestuursacademie.nl of 035 – 760 48 50.

Start binnenkort

Bloggers

Whitepapers

 • Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...

  Overtuigen

  Overtuigen is ‘iemand met bewijzen tot andere gedachten brengen’, lezen we in de...
 • Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...

  Presenteren

  Presenteren. Het woord heeft het al in zich. Het gaat om het geven van een presentje aan je...
 • Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

  Procesbegeleiden

  Veel vraagstukken zijn zo complex dat er vanuit verschillende belangen en disciplines naar...

In één dag weer helemaal op de hoogte

Op de hoogte blijven van alle relevante wijzigingen en ontwikkelingen in uw vakgebied? Kom naar een van de actualiteitendagen. In één dag bent u weer helemaal bij en weet u wat die ontwikkelingen betekenen voor uw dagelijkse praktijk. 

Meer nieuws

Maatwerk

De Bestuursacademie Nederland organiseert opleidingen en trainingen op maat. Op basis van uw wensen en de leerdoelen in uw organisatie stellen we scherpe opleidings- en trainingsprogramma’s samen. We voeren deze trajecten uit waar en wanneer u dat wenst.

 

Laat uw opleidings- of trainingswensen bij ons achter en we nemen snel contact met u op om de mogelijkheden te bespreken.

Veranderende rol van de overheid

Verwijten aan het adres van burgers dat zij zich niet betrokken voelen bij de publieke zaak of hun verantwoordelijkheid niet nemen, zijn misplaatst. De vitale samenleving, waarin mensen zich volop inzetten, bestaat al. Dat schrijft de Raad voor het openbaar bestuur (Rob) in zijn advies ‘Loslaten in vertrouwen. Naar een nieuwe verhouding tussen overheid, markt en samenleving.’ In de nieuwe situatie maakt de overheid een bewuste keuze welke rol zij wil spelen bij initiatieven die in de samenleving ontstaan.

 

Wij helpen overheidsorganisaties om te gaan met de veranderende rol van de overheid.